Bekijk onze vacature!

PROJECTOMSCHRIJVING

Renovatie levende achtertuin in Ede

Kunt u ook een ondergrondse waterberging aanleggen? Met deze vraag kwamen deze tuinbezitters uit Ede naar ons toe. Omdat wij zo’n opslag van regenwater vaker realiseren zijn we vol enthousiasme op deze vraag ingegaan. Helemaal omdat naast deze vraag ook de renovatie van een groot deel van deze achtertuin aan de orde was.

Deze opdrachtgever is zelf als landschapsarchitect werkzaam maar schakelde onze hulp in bij het renoveren van de achtertuin. Voor deze tuin had onze opdrachtgever al een mooi ontwerp gemaakt waarin organische vormen de hoofdrol spelen. Door gebruik te maken van de aanwezige hoogteverschillen en deze op andere locaties op een andere manier terug te laten komen is een tuin ontstaan met veel variatie. Bovenal is hier een groene tuin vol van leven gerealiseerd!

Na het verwijderen van oude verharding, de oude grasmat en niet bruikbare planten is eerst een ondergrondse regenwatertank geplaatst. Met behulp van een minikraan is direct achter de woning ruimte gemaakt en een Flatline Varitank 325 van GEP in deze tuin geplaatst. De afvoeren van de achterzijde van de woning zijn op deze tank aangesloten, in het lagere deel van de tuin is de overstort gerealiseerd. Deze ondergrondse waterberging is verder voorzien van een hoge kwaliteit GEPress regenwaterpomp met meerdere watertappunten in de tuin. Op deze manier kan eenvoudig het regenwater hergebruikt worden.

Vervolgens is achter de woning en bij de tuinschuur een rond terras van de gebakken Varia WS waalformaat klinker van Wienerberger gemaakt. Het speciale klinkerdeksel van de regenwatertank is mooi ingepast in het terras. Ook is met deze gebakken klinker een bijpassende trap gerealiseerd om zo in het lagere deel van de tuin te kunnen komen.

Met het grondwerk zijn glooiende borders in de achtertuin aangebracht die zijn voorzien van goede kwaliteit grond (Teelaarde van Heicom) en de benodigde bemesting. In deze verhoogde borders is een op maat gemaakte hoekbank gemaakt met de geschaafde Thermo grenen planken van GevenHout. De uitstraling van deze planken combineert heel mooi met het thermisch gemodificeerde hout van de gevelbekleding van de woning. Rondom deze bank en voor de overige  borders is door onze ontwerper Henriekus in nauw overleg met de opdrachtgever een beplantingsplan gemaakt. De solitaire heesters zijn door onze hoveniers geplant, de overige beplanting heeft de opdrachtgever zelf aangebracht. Tenslotte is nog een gazon en zijn enkele natuurlijke paden van graszoden gerealiseerd.

We zijn heel blij met onze tuin. De geplaatste regenwatertank hebben we tijdens de droge weken meteen kunnen gebruiken voor het besproeien van het gras, de beplanting en in de groentekas. De gemaakte bank sluit heel mooi aan bij de gevelbekleding van ons huis en is echt een meerwaarde in de tuin!

Familie Spenkelink – Koenen