Bekijk onze vacature!

Duurzaam kastanjehout

Bij Stip Hoveniers gebruiken we graag met duurzame producten. Eén van deze productgroepen is hout en daar is kastanjehout een belangrijke houtsoort die we gebruiken. In dit artikel vertellen we graag wat meer over deze houtsoort en waarom wij deze in tuinen toepassen.

Herkomst en duurzaamheid

Het kastanjehout wat wij in de tuin gebruiken is hout van de Tamme kastanje, de Castanea sativa. Het hout van de Paardenkastanje is afkomstig van een hele andere soort boom en de eigenschappen van dit hout maken het minder goed geschikt voor in de tuin. Het kastanjehout van de Tamme kastanje is afkomstig uit de Europese landen Frankrijk, Engeland en Italië. Het wordt daarom ook wel Europees hardhout genoemd.

Het kastanjehout is van nature erg duurzaam en valt zelfs in duurzaamheidsklasse 2. Het populaire hardhout Bankirai en bijvoorbeeld thermisch gemodificeerd vuren en grenen vallen in dezelfde categorie. Bij deze duurzaamheidsklasse hoort een levensduur van 15-25 jaar waarmee het prima in de tuin toegepast kan worden. Deze hoge duurzaamheid komt met name doordat er veel looizuur in het (kern)hout zit waarmee het zeer goed bestand is tegen vocht. Wanneer het hout buiten wordt toegepast zal het op een natuurlijke manier vergrijzen.

Toepassingen

Het kastanjehout is prima geschikt als timmerhout. Qua kleur en structuur lijkt het wel op eikenhout. Het hout heeft geen behandeling nodig voordat het in contact komt met grond of water. Het looizuur in het hout draagt bij aan de duurzaamheid van het hout. Vanwege dit looizuur is het advies om het hout altijd te monteren met schroeven en ander bevestigingsmateriaal van RVS of een speciaal daarvoor geschikte coating. Het looizuur kan schroeven die van verzinkt staal zijn aantasten, daarbij zorgt dit rondom de schroeven voor zwarte vlekken.

Het kastanjehout is in veel verschillende uitvoeringen te krijgen. Een kleine (niet volledige) opsomming:

  • De gekloofde schapenhekken, waarschijnlijk het bekendste product. Deze natuurlijk ogende hekwerken van gekloofde kastanjelatten zijn er in verschillende varianten. Deze authentieke schapenhekken zijn er in hoogtes van 50 tot 200cm en in rollen van 5 en 10 meter lengte. De herkomst (Frans, Engels of Italiaans) bepaalt de vorm / uitstraling van de latjes, daarnaast is er nog verschil in de onderlinge latafstand (de ruimte tussen de verticale latjes).
  • Ronde palen, leverbaar met en zonder punt en in diverse diameters en lengtes. Ideale palen voor het maken van afrasteringen met gaas of schapenhekken. Maar ook mooie producten voor het maken van pergola’s, natuurlijke uitziende veranda’s of verhoogde borderranden
  • Hekken en poorten in verschillende uitvoeringen. Er zijn prachtige veldpoort te leveren die prima passen bij het schapenhek, maar ook slagbomen, rondhout poorten en een meer strakke variant zoals een Hollands Hek.
  • Bezaagd hout in allerlei varianten. Vierkanten palen en rechthoekige balken om prachtige houtbouwprojecten mee te maken, maar ook fijn bezaagde planken en zelf mes- en groefplanken en geschaafde en profileerde dekdelen of vlonderplanken.
  • Tuinmeubilair. Van het kastanjehout wordt ook allerhande tuinmeubilair gemaakt zoals boomstambanken en houten buitenlampen of padverlichting.

Onze leverancier

Het kastanjehout wat wij gebruiken wordt geleverd door Van Vliet Duurzaamhout, de nummer één in Duurzaam Europees Hout. Net als wij is ook dit bedrijf partner van NL Greenlabel. Voor het kastanjehout wordt uitgegaan van het hakhoutprincipe waarmee elke vijftien tot twintig jaar de bomen op hakhoutstoven worden gekapt. Uit deze stoven of stronken komen weer nieuwe scheuten die weer uitgroeien tot nieuwe bomen, nieuwe aanplant is dus niet nodig. Afhankelijk van de toepassing gaat het kastanjehout ook zo’n vijftien tot twintig jaar mee. Tegen de tijd dat er vernieuwing nodig is zijn de bomen weer volwassen en begint de cyclus opnieuw. Dit principe, samen met de werkwijze van dit bedrijf heeft ervoor gezorgd dat het hout een NL Greenlabel Duurzaamheidspaspoort heeft met een NL Greenlabel A. Dit maakt wel duidelijk dat er echt sprake is van een duurzaam product!

Ontdek meer in onze kennisbank