Bekijk onze vacature!

Droogte in natuur en tuin

De laatste jaren is het bijna elke zomer wel aan de orde: grote droogte. Soms is de situatie dusdanig nijpend dat er zelf code rood wordt afgegeven. Het risico op natuurbranden is dan erg groot en met regelmaat zijn er bermbrandjes of gaan stukken heide in vlammen op.

Ook in uw tuin kan het code rood zijn! Doordat het langere tijd erg zonnig is en omdat er ook relatief veel wind is droogt het hard in de tuin. Zeker op de zandgrond zoals op de Veluwe droogt de grond snel uit. Daar moeten we als tuinbezitter wel iets aan doen

Water geven

De oplossing bij droogte is natuurlijk water geven. Voldoende water is altijd van belang voor de plant, maar zeker ook in het voorjaar. Alle planten zijn net uitgelopen of zijn hier nog druk mee bezig. Hier hebben de planten veel energie en ook veel water voor nodig. Juist beplanting die de afgelopen maanden is geplant kan wel een beetje hulp gebruiken. 

Natuurlijk moeten we de planten niet verwennen, want daar worden planten weer lui van. En de planten in uw tuin moeten zo goed mogelijk afgestemd zijn op de grondsoort zodat watergeven ook niet altijd nodig is. Maar als er wel echt droogte is, dan moeten we de planten gewoon even een handje helpen!

5 Tips

Zonder water kan geen plant het overleven. Goed water geven is echter een kunst, de volgende tips maken het makkelijker.

  1. Kijk eerst goed of de grond wel echt droog is. Als alleen de bovenlaag droog is en de grond eronder vochtig is kan het water geven worden uitgesteld.
  2. Geef het liefst ’s avonds of ’s morgens vroeg water. Overdag verdampt er veel water door de zon.
  3. Kleine beetjes water geven is niet het beste. Hierdoor gaat de plant oppervlakkig wortelen, wordt dus ‘lui’ en verdroogt daarom snel. Meer water dringt dieper in de grond waardoor planten dieper gaan wortelen en sterker worden.
  4. Zorg voor een dijkje van grond bij planten die erg dorstig zijn. Zo stroomt het water niet meteen weg en kan het rustig de grond indringen.
  5. Maak waar mogelijk gebruik van opgevangen regenwater. Leidingwater kan zorgen voor witte vlekken op de planten en wit uitgeslagen potten.

Wordt het sproeien en watergeven u teveel? Wellicht is dan een automatisch beregeningssysteem een oplossing. Dergelijke op maat gemaakte systemen hebben heel veel mogelijkheden. De verschillende typen sproeiers, druppelbevloeiing en computers maken het water geven een stuk eenvoudiger.

Ontdek meer in onze kennisbank