Bekijk onze vacature!

Planten met rare vlekjes

Niet elke plant kan in elke tuin. Rhododendrons groeien immers niet op kleigrond en zo heeft iedere plant een voorkeurslocatie. Toch komt het soms voor dat planten het prima zouden moeten doen, maar dat er toch net iets aan ontbreekt. Blaadjes worden geel, blijven klein of sterven af. Ziekten door gebrek!

Gebreksziekten komen vaker voor bij planten. Bij voedingstekorten kan met het gebruik van enkelvoudige meststoffen deze tekorten teniet gedaan worden. De belangrijkste gebreken lichten we graag toe.

STIKSTOFGEBREK

Wanneer er een tekort aan stikstof in de bodem is kan er OpMaat N worden gebruikt, deze meststof bevat 11% stikstof. Klaver in het gazon en geelkleurige buxus kan wijzen op stikstofgebrek. Dit gebrek kan door OpMaat N gecorrigeerd worden.
FOSFAATGEBREK

Bij extra fosfaatbehoefte of een fosfaattekort wordt OpMaat P gebruikt. Fosfaatgebrek is te herkennen aan dwerggroei, donkerverkleuring en afsterving in toevallige delen van de plant. OpMaat P gaat dit fosfaattekort tegen, daarbij stimuleert fosfaat de wortelontwikkeling van de plant.
KALIUMGEBREK

Bij kaliumtekorten wordt de OpMaat K meststof gebruikt. Het gebrek aan kalium is te merken aan het afsterven van de bladranden. OpMaat K zorgt ervoor dat de cellen steviger worden, zodoende wordt OpMaat K ook in het najaar gebruikt om gewassen af te harden en de weerstand te verhogen.
MAGNESIUMGEBREK

Wanneer er behoefte is aan extra magnesium wordt OpMaat MgO+ gebruikt. Magnesiumgebrek is te herkennen aan geelverkleuring van de nerven van het blad. Magnesium is een belangrijk product bij de vorming van bladgroenkorrels. Magnesiumgebrek is niet zo makkelijk te herkennen, geelverkleuring kan ook wijzen op stikstofgebrek. OpMaat MgO+ is een brede probleemoplosser die niet alleen rijk is aan magnesium, maar ook aan diverse sporenelementen.
IJZERGEBREK
Ook bij ijzergebrek wordt OpMaat MgO+ gebruikt. IJzergebrek lijkt veel op magnesiumgebrek, geelverkleuring komt bij ijzergebrek echter vooral voor in de jonge delen van de plant. Ook ijzer wordt gebruikt bij de vorming van bladgroen, tevens is het betrokken bij de werking van de eiwitten en daarmee een onmisbaar element voor de plant.

Ontdek meer in onze kennisbank