Welkom! Open Bedrijven Dag 25 mei!

Hoe krijg ik vogels in mijn tuin

Wordt u ook zo blij van vogels in de tuin? Van een merel die zingt of een duif die u hoort koeren? Maar ziet u deze vogels niet in uw tuin? Dan geven wij u graag wat tips over hoe u vogels in uw tuin krijgt. 

Met uw tuin kunt u volop kansen geven aan tuinvogels. Want wist u dat alle Nederlandse tuinen samen een natuurgebied vormen dat zo groot is als vijf keer de Oostvaardersplassen? En dat u door uw tuin aan te leggen en te onderhouden met de drie V’s in gedachten. Want een goede vogeltuin voldoet aan de drie V’s: Voedsel, Veiligheid en Voortplanting.  

Voedsel

Bij Voedsel denken we misschien snel aan bijvoeren van de vogels. Dat mag natuurlijk, maar is wel bedoeld als aanvulling op natuurlijk voedsel. Want voor het grootbrengen van jonge vogels zijn insecten nodig. Dus hoe meer variatie aan bomen, struiken en vaste planten, hoe meer bijen, vlinders en insecten er komen. En zaden en bessen zijn ook voedselbronnen voor vogels. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een grasveldje waar vogels wormen en larven kunnen vinden. En aan afgevallen bladeren waar insecten onder leven. Dus hoe meer groen, hoe meer leven en dus ook voedsel voor de vogels.

Veiligheid

Om te overleven hebben vogels ook veilige plekken in de tuin nodig. Vogels die vroeger bosvogels waren zijn nu niet meer weg te denken uit de tuin. Maar dan is er wel een veilige omgeving nodig. Daarom is een boom zo belangrijk in de tuin. Want vanuit zo’n boom kan de vogel goed de situatie overzien en deze als een stapsteen gebruiken om zich te verplaatsen. En wat dacht u van een haag om in te verstoppen voor de kat? Of een ril van takken, een struik of vogelhuis? Deze locaties bieden de vogels een plek om te schuilen bij onraad. 

Voortplanting

Vogels hebben ook een plek nodig om te nestelen. Gevelbegroeiing zoals klimop is een prima nestlocatie. Diverse vogels zoals kool- en pimpelmezen zijn van oorsprong holenbroeders. Deze vogels kunt u helpen met nestkasten. Voor heel veel soorten vogels zijn op maat gemaakte nestkasten in het juiste formaat en met de goede invlieg-opening. Een nestkast kunt u ook eenvoudig zelf maken! 

Meer weten? Kijk ook eens op www.vogelbescherming.nl

Ontdek meer in onze kennisbank