Bekijk onze vacature!

Graf onderhouden en schoonmaken

Het onderhoud van een graf of grafsteen verzorgen wij voor diverse familieleden en nabestaanden. Daarnaast is het is ook wat veel mensen graag zelf willen doen voor hun geliefde. Om hierbij te helpen geven wij u graag wat tips uit de praktijk. Hiervoor lopen we in dit artikel de verschillende onderdelen van het grafonderhoud langs.

Schoonmaken en reinigen steen

Een graf is bijna altijd voorzien van een steen. Uiteraard is hierin veel variatie mogelijk. Naast graven met enkel een staande grafsteen is er ook vaak een combinatie met liggende stenen of dekplaten. De laatste jaren worden hiervoor grotendeels harde natuursteensoorten gebruikt waarbij eerder zachtere steensoorten zoals kalksteen en marmer werden gebruikt. Bij regelmatig onderhoud kan de steen worden gereinigd met (lauw) water en een zachte spons of doek. Wanneer er sprake is van een wat ruwere steen of een zachtere steensoort waar meer groene aanslag of algen op zitten, kan er wat groene zeep of een ander niet bijtend schoonmaakmiddel in het water worden gedaan. Gebruik liever geen sterk bijtende of schurende producten omdat deze het natuursteen kunnen aantasten.

Wanneer er sprake is van ernstige vervuiling, dan spreken we niet meer van gewoon onderhoud. Er is dan groot onderhoud of restauratie van de grafsteen nodig. Met gewoon water en wat groene zeep gaat de vervuiling niet weg. Uiteraard kunnen wij u ook hierbij helpen.

Schoonmaken en losharken van grind / split

Op de graven wordt soms ook split of grind toegepast. Een onderhoudsbeurt van het graf is een goed moment om ook dit grind en split weer vrij te maken van onkruid en vervuiling. Tegelijk kan het dan weer netjes aangeharkt worden. Wees voorzichtig met het gebruik van lichtkleurige grind- en splitsoorten. Zeker op een oudere begraafplaats met veel schaduw zorgt dit snel voor groene aanslag en een onverzorgd beeld.

Verwijderen onkruid en snoeien beplantingen

Soms wordt een graf (gedeeltelijk) voorzien van beplanting. Aangezien een graf maar een kleine oppervlakte heeft, is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de plantkeuze. Kies planten die niet te groot worden maar kies ook planten die makkelijk een poosje zonder vocht kunnen. Vaak is een begraafplaats gesitueerd op hoger gelegen grond zodat er geen problemen zijn met water. De keerzijde is dat beplanting op een graf sneller vocht tekort heeft. Planten die goed tegen droogte kunnen zijn daarom gewenst. Wanneer deze er staan is het verstandig om deze ook iedere onderhoudsbeurt te snoeien zodat de planten continue verjongd worden en daarmee vitaal blijven en niet te groot worden. Net als bij het onderhoud van het grind hoort ook hier het verwijderen van onkruid bij om het graf netjes te houden.

Schoonmaken ruimte direct rondom het monument

Het onderhoud van het graf stopt niet bij de steen of het monument zelf. Ook de ruimte direct om de steen verdient aandacht. Rondom het graf wordt regelmatig een rand met fijn grind of split aangebracht. Zeker bij een liggende dekplaat zorgt dit grind ervoor dat de zijkant van de steen langer schoon blijft. Zo’n rand met grind om het graf wordt echter niet op iedere begraafplaats toegestaan en is soms ook aan strenge eisen gebonden. Deze strook of grindrand rondom het monument wordt ook vrijgemaakt van onkruid en losgeharkt.

Inspuiten tegen groene aanslag

Optioneel kan de grafsteen en het grind/split ook nog worden ingespoten met een biologisch reinigingsmiddel tegen groene aanslag. Met het gebruik van een dergelijk middel wordt de hechting van groene aanslag of alg op de grafsteen of het monument tegengegaan.

Overige aandachtspunten

Een veel voorkomende vraag aan ons is hoe vaak een graf onderhouden moet worden. De keus daarvoor ligt echt bij uzelf, al kunnen wij daarin wel adviseren. Wanneer een graf in een open ruimte ligt met weinig bomen dan is een jaarlijkse onderhoudsbeurt in het voorjaar afdoende. Bij een locatie meer in de schaduw of met veel kans op vervuiling adviseren wij deze minimaal twee of liever vier keer per jaar te onderhouden.

Naast het gewone onderhoud is soms ook groot onderhoud nodig. Denk bijvoorbeeld aan het ophogen en recht plaatsen van een graf wat verzakt is, het schilderen van een inscriptie of het opnieuw bevestigen van een staande steen. Ook het aanvullen van inscripties of aanbrengen van een nieuwe dekplaat kunnen wij samen met een steenhouwer voor u verzorgen.

Heeft u onze kennis en hulp nodig bij het onderhouden van het graf van uw dierbare? Hier kunt u meer lezen over onze diensten.

Ontdek meer in onze kennisbank