Welkom! Open Bedrijven Dag 25 mei!

Veel planten en weinig onderhoud? Prairie Garden!

Een mooie tuin met prachtige bloeiende planten en weinig onderhoud, dat wil toch eigenlijk iedereen? En dat kan ook voor iedereen met het Prairie Garden® concept van Lageschaar Vaste Planten. De prairiebeplanting heeft ieder seizoen een enorme belevingswaarde door de afwisseling in kleur en structuur. De bloeiende en langlevende vaste planten komen met siergrassen in een wisselende samenstelling in de hele border terug. Natuurlijk, kleurrijk en onderhoudsarm!

Prairie Garden® is een concept van Lageschaar Vaste Planten, een nuchter Achterhoeks familiebedrijf met liefde voor groen. Net als wij van Hoveniersbedrijf Stip gaat Lageschaar voor minder beton en meer groen en we zijn allebei partner van NL Greenlabel. Naast het kweken en leveren van vaste planten heeft Lageschaar ook een aantal beplantingsconcepten ontwikkeld voor langlevenden en eenvoudig te beheren beplanting. Prairie Garden® is één van deze concepten, een concept wat wij graag gebruiken en waarvan een voorbeeld te zien is in onze eigen inspiratietuin.

Wat is Prairie Garden® beplanting?

Prairie Garden® is de naam van het beplantingsconcept van Lageschaar Vaste Planten. Dit concept verwijst naar de Amerikaanse prairie waar planten langdurig samenleven en waarbij het landschap jaarrond boeiend is, de beplanting is daarbij gecombineerd uit planten en grassen en groeit op natuurlijke wijze samen op. Met dit beeld als inspiratie heeft Lageschaar dit concept ontwikkeld met plantenmengsels van langlevende planten. Deze mengsels zorgen jaar voor een kleurrijk en natuurlijk beeld met veel afwisseling. 

Hoe maak ik een border met Prairie Garden® planten?

Een border met deze beplanting bestaat allereerst uit een goede ondergrond die goed waterdoorlatend is, voldoende rijk is aan humus en voedingsstoffen en vrij is van wortelonkruiden. Op deze ondergrond komt een mengsel van speciaal samengesteld lavagesteente, deze laag is acht centimeter dik. In dit lavagranulaat worden de vaste planten en grassen geplant met een speciale plantschop, door deze schop komt alleen het onderste gedeelte van de plant in de plantgrond en gaat daardoor diep wortelen, de rest van de plantvoet en de hele border is bedekt met het lavagranulaat. 

Waarom is dit nu zo onderhoudsvriendelijk?

Ondanks dat het Prairie Garden® concept uit veel verschillende soorten planten bestaat kost het onderhoud van de border weinig tijd. Allereerst komt dit door de speciale toplaag van lavagesteente. Dit granulaat zorgt ervoor dat er eigenlijk geen onkruid kan kiemen in de ondergrond. Daarnaast zorgt het voor een goede waterhuishouding voor de planten. Bij extreme regen kan het lava juist goed extra water bergen en bij droogte beschermt het lava de planten tegen uitdroging. Verder groeien de prairieplanten in een natuurlijke mix op waardoor de planten zich vrij kunnen ontwikkelen. Alleen vroeg in het voorjaar moeten alle planten afgeknipt worden zodat de planten dan weer fris kunnen uitlopen. In het voorjaar tot eind juni wordt de border wel gecontroleerd op onkruid, maar door het lavagesteente is de hoeveelheid onkruid heel gering.

Welke planten krijg ik als ik de Prairie Garden® bestel?

Dit concept van Lageschaar Vaste Planten bestaat uit maar liefst 30 verschillende soorten kant-en-klare vaste planten combinaties. Er kan gekozen worden op kleur, hoogte en andere planteigenschappen. Dit concept is daardoor flexibel in te zetten op vrijwel alle locaties en oppervlaktes. Bij kleinere borders worden de planten voorgemengd aangeleverd inclusief een bijbehorend uitzetplan, grotere oppervlaktes worden door medewerkers van Lageschaar zelf uitgezet voor een optimale verdeling van de planten. Bekijk de kleurcombinaties of download de plantcombinatie kaart op de website van Lageschaar Vaste Planten. 

Kan ik overal een Prairie Graden® border maken?

Door de kant-en-klare combinaties is dit concept vrijwel overal toepasbaar. Wel is het zo dat deze beplanting vooral geschikt is voor zonnige standplaatsen, maar er zijn ook voor halfschaduw plekken diverse mogelijkheden. Voor donkere schaduwplekken is dit concept niet geschikt. In samenspraak met Lageschaar kunnen we specifiek advies geven bij bijzondere standplaatsen en locaties. 

Bent u al enthousiast geworden en wilt u ook graag zo’n prachtige bloeiende border die jaarrond interessant is? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Ontdek meer in onze kennisbank