Welkom! Open Bedrijven Dag 25 mei!

Bloembollen plant je in het najaar

Hartje winter is het hebben van een bloementuin misschien wel het laatste waar je aan denkt. In die tijd van het jaar denk je meer aan saaie klusjes als blad ruimen en mos verwijderen, maar wist je dat je juist nu in actie moet komen om in het voorjaar van een kleurrijke tuin te kunnen genieten? November en december zijn de maanden bij uitstek om voorjaarsbloeiers te planten. Pluspunt: je voorziet dan meteen overwinterende bijen en hommels van voldoende nectar!

Welke bloembollen plant je in het najaar

De bloembollen die je nu kan planten bloeien in het voorjaar. Bloembollen zoals de sneeuwklokjes bloeien al heel vroeg, die moet je dus ook vroeger in het najaar planten. Maar gelukkig zijn er ook nog bloembollen die nu nog prima geplant kunnen worden. En denk dan niet alleen aan de bekende narcissen en tulpen, want er zijn nog zoveel andere, prachtige soorten!

Anemoon

De Anemoon wordt gemakshalve ook onder de bollen gerekend, maar eigenlijk is het net als bijvoorbeeld de aardappel een knol. De bosanemoontjes (zie foto) zijn erg bekend, deze komen ook voor als stinzenplant (zogenaamde verwilderde sierplanten bij oude buitenplaatsen). Ook de Ranonkelachtige anemoon, met veel verschillende cultivars, is een prachtige anemoon en ook prima geschikt als bloem op de vaas! 

Blauwe druif

Wie kent ze niet? Blauwe druifjes zijn het mooist in groepen en staan graag op een zonnige plek. De grond moet vochtig en niet te zuur zijn. De basis voor het blad wordt al in het najaar gelegd, waardoor ze al in de vroege lente bloeien. Wacht daarom niet te lang met deze bolletjes! De Blauwe druifjes komen het jaar erop makkelijk weer terug, laat daarvoor het blad wel zo lang mogelijk staan.

Iris

Bolirissen zijn kleiner dan de vaste plantsoorten, maar hebben mooie grote bloemen. Ze doen het goed op een zure, vochtige en vruchtbare bodem. Ga voor de Nederlandse Iris (Iris Hollandica) voor makkelijk te onderhouden planten die zich snel vermenigvuldigen. De Iris is er in prachtige witte, gele en paarse tinten.

Sierui

Dit bolgewas staat bekend onder de botanische naam Allium en is daadwerkelijk familie van de ui. De bekendste sieruien zijn de grotere soorten, de Allium giganteum. De hoge stengel met gekleurde, grote bloem voegt vaak een extra dimensie toe aan bloemenborders. Plant de sierui niet helemaal alleen in een border, maar in kleine aantallen en zo’n 15-20cm van elkaar. Mooie en bekende cultivars zijn ‘Globemaster’ en ‘Purple Sensation’

Ontdek meer in onze kennisbank