Bekijk onze vacature!

Uw tuin duurzaam verlicht

Bij een groene tuin hoort ook duurzame verlichting. Daarom werken onze Stiphoveniers graag met de buitenledverlichting van Suslight. Mooie lichtarmaturen, kwalitatieve outdoor verlichting op basis van het 24 Volt kabelsysteem. We vertellen er in dit artikel graag meer over.

24 Volt kabelsysteem

Tuinverlichting werd vroeger vrijwel altijd aangesloten op het ‘normale’ elektriciteitsnet van de woning, kabels met een spanning van 230 Volt. Al enkele decennia is er ook tuinverlichting met een veel lager voltage zoals de veelgebruikte 12 Volt tuinverlichting van in-lite. Laagvoltage tuinverlichting heeft als groot voordeel dat voor de aanleg geen elektricien nodig is. Een ander voordeel is de inbouwmaat, bij laag voltage lampen zijn er vaak inbouwspotjes met kleine inbouwmaten leverbaar waarmee veel sfeerverlichting in de tuin gemaakt kan worden.

Bij Suslight wordt ook gebruik gemaakt van een laagvoltage systeem, maar hierbij is gekozen voor het 24 Volt systeem. Met 24 Volt wordt er eenvoudig, zonder een zware transformator, een grote afstand overbrugd. Ten opzichte van 12 Volt zijn er bij 24 Volt lagere spanningsverliezen over dezelfde kabel en afstand. Dit maakt het tot een betrouwbaar en stabiel systeem waarbij de lichtarmaturen tot op 300 meter afstand van de stroombron geplaatst kunnen worden! Het 24 Volt kabelsysteem werkt met gelijkspanning, daarnaast zijn de (grond)kabels met een IP rating van 68 waterdicht!

Armaturen voor tuinverlichting

De sfeer in uw tuin wordt overdag bepaald door beplanting, materialen en tuinmeubelen. ’s Avonds doet de buitenledverlichting van Suslight dit. Met armaturen om de entree te verlichten, een mooie boom aan te lichten en het wandelpad te markeren. Bij het kiezen van tuinverlichting gaan we uit voor drie soorten verlichting:

1. Sfeerverlichting

Voor de algehele sfeer en uitstraling van de tuin wordt sfeerverlichting aangebracht. Suslight biedt hiervoor diverse staande lampen van verschillende materialen. Naast aluminium gecoate lampen in diverse kleuren en uitvoering zijn er ook lampen van verschillende houtsoorten. Daarnaast worden voor de sfeerlichting ook grondspots en verschillende soorten wandlampen gebruikt. En uiteraard zijn er meerdere soorten buitenspots om solitaire bomen, heesters en dergelijk uit te kunnen lichten.

2. Veiligheidsverlichting

In de tuin en rondom de woning wordt ook verlichting gebruikt om de veiligheid en functionaliteit van de buitenruimte te verbeteren. Denk hierbij aan grondspots die in de verharding worden verwerkt als padverlichting. Ook zijn er ledstrips die onder traptreden toegepast kunnen worden zodat een trap ook in het donker veilig gebruikt kan worden. Uiteraard dragen ook wandlampen bij een entree van de tuin bij aan de beleving van veiligheid.

3. Preventieverlichting

Tenslotte is er ook nog verlichting die wordt gebruikt om ongewenste bezoekers af te schrikken en de zichtbaarheid in de tuin als het donker is te vergroten. Het gebruik van een felle buitenspot of een wandlamp bij de ingang kan daaraan een bijdrage leveren. Eventueel kan dit gecombineerd worden met een bewegingssensor.

Installatie

Tuinverlichting die aangesloten is op een kabel, al is het een laagvoltage kabel, begint wel met een 230 Volt aansluiting. Op de netspanning wordt een transformator aangesloten die het hogere voltage omzet naar de gewenste 24 Volt. De transformatoren van Suslight zijn verkrijgbaar in meerdere Wattages, afhankelijk van het aantal aangesloten lampen wordt de bijpassende transformator gekozen. Vanaf de transformator worden de 24 Volt stroomkabels gelegd, deze brengen de stroom richting de armaturen. Door het lage voltage is er geen kans op een gevaarlijke elektrische schok en kan de kabel dus eenvoudig worden geïnstalleerd. Het Suslight systeem werkt met stroomkabels in verschillende lengtematen van 1 tot maar liefst 25 meter. Elke kabel heeft twee connectoren die zo zijn ontworpen dat verkeerd aansluiten uitgesloten is. Met het gebruik van T-connectoren kunnen er eenvoudig aftakkingen naar de verschillende armaturen worden gemaakt.

Bediening

Om de buitenledverlichting aan te sturen zijner verschillende mogelijkheden. Naast het gebruik van een lichtsensor kan een eenvoudige digitale tijdschakelklok of een wifi stekker worden gebruikt. Zo kan het complete verlichtingsplan vooraf van een tijdschema worden voorzien. Op deze manier is het ook eenvoudig mogelijk om met een wifi stekker van uw eigen smart home system de verlichting aan te sturen. Verder kan in plaats van een gewone transformator ook een slimme transformator van Suslight, de Sus Smartbox worden gebruikt. Deze Sus Smartbox is eveneens leverbaar in meerdere wattages en is standaard voorzien van twee uitgangen zodat de verlichting ook in meerdere groepen verdeeld kan worden. De verlichting kan met deze Sus Smartbox eenvoudig gekoppeld worden met Philips Hue, Ikea Smart of een ander slim besturingssysteem die u al in uw woning gebruikt. Zo stuurt u met uw eigen gekozen app eenvoudig de buitenledverlichting aan!

Duurzame verlichting

Stip Hoveniers gebruikt de verlichting van Suslight ook graag vanwege het duurzame karakter van dit bedrijf. Innovatie, duurzaamheid en recycling zit bij de mensen van Suslight in het DNA! En dat is niet alleen een verkooppraatje, maar wordt ook concreet gemaakt:

  • Recycling: De oude tuinverlichting wordt door Suslight ingenomen en gerecycled.
  • Grondstoffen: Voor de armaturen wordt aluminium als basisproduct gebruikt. Aluminium is oneindig te recyclen, te up-cyclen, een sterk materiaal en goed geschikt voor allerlei oppervlaktebehandelingen.
  • B Corp certificering: Suslight heeft de internationale B Corp certificering, een unieke certificering op het gebied van duurzaamheid die kijkt naar gehele bedrijfsvoering.
  • Garantie: De buitenverlichting van Suslight is door het bedrijf zelf ontworpen, de verlichting is goed voor 75.000 branduren! Daardoor geeft Suslight maar liefst 5 jaar garantie op alle producten!
  • De buitenledverlichting van Suslight past hiermee prima in de levende tuinen die onze Stiphoveniers willen maken. Met onze lichtbelevingskoffer laten we graag zien wat licht in uw tuin doet! Maak HIER een afspraak om de koffer in te zien.

Ontdek meer in onze kennisbank