Welkom! Open Bedrijven Dag 25 mei!

Prachtige planten voor een kleurrijke herfst

Nadat alle bloemen en planten de hele zomer in volle bloei hebben gestaan, is het een grote overgang wanneer alle bomen in de herfst hun bladeren en kleur verliezen. In zo’n kale tuin worden zaken als onkruid wieden en mos verwijderen opeens een stuk belangrijker. Maar wist je dat er ook een hoop planten en bloemen zijn die tot ver in het najaar doorbloeien?

In deze blog kijken we naar een aantal mooie herfstbloeiers, waarmee je je tuin ook in herfst nog voldoende kleur kunt geven. 

Herfstaster

Allereerst de herfstaster. Verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en vanwege de grote hoeveelheid nectar in de bloem zeer bevorderend voor het wildleven in je tuin. De winterharde aster bloeit van September tot November en past goed in een plantenborder, maar kan ook in potten worden geplaatst. Ze bloeien het best in de volle zon. 

Hortensia

Een Hortensia is eigenlijk altijd mooi. Voor het najaar is dat bij de Hortensia’s met name de ‘Endless Summer’. Deze superhortensia blijft tot ver na de zomer doorbloeien, of het nu vriest of niet. Er zijn verschillende soorten van deze herfstbloeier, zo is er ‘The Original’, met een prachtige blauwe of roze bloemen. En dan is er nog ‘The Bride’, welke vanwege zijn witte bloemen met lichtroze gloed ook wel “de blozende bruid” wordt genoemd. De Hortensia bloeit het best op een plek waar die zowel zon als schaduw krijgt, met relatief vochtige grond. 

Dahlia

De sterke Dahlia groeit tot in oktober door, maar is geen winterharde bloem. Zodra het begint te vriezen, kan je deze herfstbloeier dus beter ergens binnen laten overwinteren. Dahlia’s zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren, groottes en vormen.  

Winterviolen

Deze bloem doet zijn naam eer aan: hij bloeit namelijk de hele winter door! Winterviolen kunnen in borders, plantenbakken en potten worden geplaatst, zijn vorstbestendig en gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn verkrijgbaar in tientallen kleuren en dus een aanrader voor wie opzoek is naar een kleurrijke wintertuin.  

Hemelsleutel

Dit is een vetplant die tot ver in September doorbloeit. De roze knopjes van de bloemschermen op deze sedum zitten de hele zomer dicht, en komen pas in het najaar tevoorschijn. Deze plant bloeit het best op een zonnige plek met redelijke droge grond.

Ontdek meer in onze kennisbank