Wij hebben een nieuwe vacature. Bekijk hem snel!

Nuttige dieren in je tuin

Hoe meer dieren er in jouw tuin rondlopen, kruipen en vliegen, hoe beter. De biodiversiteit in je tuin zorgt voor minder werk want als je de natuur zijn werk laat doen, hoef je zelf als tuinbezitter minder in te grijpen. Welke dieren zijn nuttige gasten in jouw tuin? We noemen er acht.

Bijen en hommels

Bijen en hommels hebben een belangrijke rol als bestuivers. Door bij-vriendelijke bloemen in je tuin te planten, trek je hen aan en komt je tuin tot leven. Let er wel op dat je in je tuin geen gif gebruikt want dit is slecht voor bijen en andere insecten. Wil je bedreigde bijen een steuntje in de rug geven? Plant dan zogenoemde waardplanten in je tuin. Bijen leggen hun eitje op specifieke planten en als ze deze terugvinden in je tuin, zullen ze je tuin ook telkens weer bezoeken.

Vlinders

Vlinders bezoeken verschillende bloemen in je tuin om daaruit nectar te halen. Hierdoor vindt de bestuiving plaats waardoor planten zich weer kunnen voorplanten. Ook vlinders hebben eerder genoemde waardplanten nodig waar ze hun eitjes op kunnen leggen. Laat je hierover informeren!

Vogels

Iedereen vindt vogels in z’n tuin gezellig en leuk. Daarnaast zijn ze ook erg waardevol om de balans in je tuin te bewaren. Vooral in het voorjaar wanneer ze hun jongen moeten voeren, eten ze veel plaagdieren op zoals bladluizen, rupsen en spinnen. Door een vogelbadje in je tuin te zetten, een nestkastje op te hangen en te zorgen dat er het hele jaar voedsel te vinden is in je tuin, blijven de vogels terugkomen.

Reptielen en amfibieën

Amfibieën voelen zich thuis in een rommelige tuin met vochtige plekken en veel vaste planten. Heb je ruimte voor een vijvertje? Padden en kikkers planten zich er in voort. Overdag jagen ze op insecten, spinnen en slakken en daarnaast eten ze muggenlarven op. Ze zijn dus nuttig voor je tuin!

Egels

Egels zijn dieren die alleen leven en die houden van een tuin met veel beschutting. ze eten vooral regenwormen, slakken, kevers en slakken. Door de egel ruimte te geven, kom je dus vanzelf van deze kleine plaagdiertjes af.

Vleermuizen

Vleermuizen; niet de meest populaire dieren. Ze zien er op het eerste gezicht soms een beetje griezelig uit maar de vleermuis is een ontzettend nuttig dier in je tuin. Het zijn natuurlijke insectenbestrijders en ze eten in één nacht tijd, een derde tot een kwart van hun eigen lichaamsgewicht aan insecten. Dat zijn toch al snel 3000 stuks!

Spitsmuizen

Nog zo’n nuttig dier is de spitsmuis. Hij is, anders dan zijn naam moet vermoeden, verwant aan de egel en niet aan de muis. Hij eet met name kevers, slakken, wormen en spinnen. Het hebben van een compostbak, lokt de spitsmuis naar je tuin net als stapelmuurtjes of houtstapels.

Mollen

Een mol…een nuttig dier?! Jazeker! Een mol is veel meer dan die vervelende molshopen. De molshopen zijn van tijdelijke aard; wanneer de mol klaar is met het graven van zijn gangen, komen er geen nieuwe hopen bij. Wanneer je de mol verwijdert of wegjaagt, komt er binnen korte tijd weer een nieuwe mol die nieuwe gangen gaat graven met alle gevolgen van dien… Een mol eet beestjes die de wortels van jouw planten aantasten, ze verbeteren de grond door al zijn gegraaf: de humus uit de bovenlaag wordt gemixt met de diepere aarde. Daarnaast zorgen de gangen voor betere afwatering en houdt het de grond luchtig en los. Nuttig toch?!

Ontdek meer in onze kennisbank