Bekijk onze vacature!

Gazon jaarrond bemesten

Gras komt in veel tuinen terug en het meest in de vorm van gazon. Voor een mooi en strak gazon is een goede bodem noodzakelijk. Een strak Engels gazon heeft niet veel diversiteit in de grasmat, toch kunt u onder de mat veel bodemleven vinden. Het bodemleven heeft wel een steuntje in de rug nodig om het gras te kunnen voeden. 

Gazon bemesten met het 3-stappenplan

Een mooi en strak gazon begint in het voorjaar. Als het gras weer begint te groeien start u met verticuteren om mos en oud gras te verwijderen. Kale plekken worden doorgezaaid voor nieuw en jong gras. Daarna begint de start van het jaarrond bemesten. Daarbij maken wij graag gebruik van de 100% organische meststoffen van ECOstyle. Hiervoor hanteren we drie stappen: bekalken, voeden en afharden.

Stap 1: Gazon bekalken

Kalk strooien is erg belangrijk voor het gazon! De grond in de tuin – en dus ook onder de grasmat – wordt zuurder door zure regen en afbraakprocessen in de bodem. Een te zure bodem (= te lage pH-waarde) heeft een nadelige invloed op de groei van het gazon. Een te lage zuurgraad zorgt ervoor dat:

  • De ontwikkeling en activiteit van bodemorganismen afnemen. Hierdoor komen er minder organische voedingsstoffen vrij voor de grasplant waardoor deze minder groeit.
  • Zware metalen sneller in de bodem worden opgelost. Hierdoor wordt de grasplant vergiftigd.

Voor gras ligt de ideale pH tussen de 5,5 en 6,5. Om ervoor te zorgen dat deze waarde ieder jaar gelijk blijft is er onderhoudsbekalking nodig. De OpMaat Kalk van ECOstyle is de ideale kalk voor het gazon. De korrels van deze kalk zijn hard en stuifvrij, daarnaast kan deze kalk altijd gelijk met de Myco Gazon meststof worden gebruikt. Door jaarlijks 10kg / 100m2 te strooien blijft de pH op de juiste waarde.

Stap 2: Gazon voeden

Met de kalk ontstaat de ideale situatie in de grond voor de grasplant. Maar voor gras is wel regelmatig voeding nodig om te kunnen blijven groeien. Zeker op arme zandgronden zoals de Veluwe waar wij voornamelijk werken is voldoende voeding een belangrijk aandachtspunt. 

Gelijktijdig met de kalk wordt de eerste gift met Myco Gazon gestrooid. Net als de OpMaat Kalk is Myco Gazon 100% organisch en bevat belangrijke elementen zoals micro-organismen, bacteriën, protozoa en Mycorrhizae-schimmels. Met elkaar zorgen zij voor een diepgroen gazon omdat het bodemleven zo goed mogelijk samenwerkt en de grasplant de goede groeiomstandigheden krijgt. Op zandgronden gebruiken wij voor een groen gazon de volgende hoeveelheden:

  • April: 10 kg / 100m2
  • Juni: 8 kg / 100m2
  • Augustus: 7 kg / 100m2

Stap 3: Gazon afharden

De laatste stap is net zo belangrijk als de twee voorgaande stappen. Met deze stap wordt het gazon afgehard. Hiervoor wordt een enkelvoudige meststof gebruikt, Nutri Najaar. In deze meststof zit Kalium wat de stevigheid van de grasplant beïnvloedt. Hierdoor gaat de grasplant sterker de winter in waardoor de weerstand van de plant wordt verhoogd. Ook is het gazon hierdoor minder vorst- en droogtegevoelig en is er minder kans voor mos. Van de Nutri Najaar wordt 5kg / 100m2 gestrooid.  

Ook bemesting nodig voor uw gazon? Neem contact met ons op voor het juiste bemestingspakket en prijs om uw gazon jaarrond van bemesting te voorzien.

Ontdek meer in onze kennisbank