Wij hebben een nieuwe vacature. Bekijk hem snel!

Gazonmaaien zonder zorgen

In veel tuinen komt een gazon voor. Een mooie groene mat die voor veel doelen geschikt is zoals spelen en relaxen en daarnaast een mooi, ruimtelijke effect geeft. Maar een groene mat kost ook de nodige energie waarbij er vooral veel tijd in het maaien gaat zitten. Maar het maaien van uw gazon kan met veel minder zorgen!

De oplossing: een robotmaaier!

Veel mensen is het een wekelijks terugkerend ritueel, het gazon maaien. Met de robotmaaier is dat verleden tijd. Een robotmaaier is een automatische grasmaaier die zonder hulp het gras voor u maait. Om dat voor u te kunnen doen zijn er wel een paar dingen nodig: 

  • Een afgezet stuk gazon. Met een randbegrenzingsdraad markeren we het gebied waarbinnen de robotmaaier het gras mag maaien. De maaier komt (afhankelijk van het merk en type) enkele tientallen centimeters tot over de draad, maar volledig daarbuiten komt de maaier niet. Het deel wat de maaier over de rand mag gaan is overigens goed in te stellen in de robotmaaier. Daarnaast wordt een begeleidingsdraad gebruikt om ervoor te zorgen dat de maaier zijn basis terug kan vinden en om er zeker van te zijn dat de maaier overal komt.
  • Een laadstation. Iedere robotmaaier heeft stroom nodig en de maaier moet dan ook regelmatig opladen. De locatie van het laadstation is dan ook wel belangrijk en bepalen wij graag in goed overleg. In de buurt van het laadstation is een stroomaansluiting nodig om het laadstation aan te kunnen sluiten. Overigens kunt u het laadstation vaak nog uitbreiden met een garage of beschermhuis.
  • Een robotmaaier. Nogal logisch natuurlijk, maar een robotmaaier heeft u ook nodig. En daarin is nogal wat keuze in verschillende merken. Als GARDENA Smart Partner maken wij graag gebruik van de mooie, gebruiksvriendelijke en betaalbare modellen van GARDENA. Wanneer u dat wenst uiteraard ook te bedienen vanaf uw smartphone of tablet. Wordt de oppervlakte heel erg groot, dan passen wij ook wel eens de modellen van Husqvarna toe.

Voorbeeld laadstation Gardena

Voordelen van een robotmaaier

Het gebruik van een robotmaaier bespaart u natuurlijk behoorlijk wat tijd, het grootste voordeel! Maar er zijn meer voordelen:

  • Een gezond en sterk gazon. De hoeveelheid gras die iedere keer wordt afgemaaid is heel klein. Dit heeft als belangrijk voordeel dat de impact voor de grasplant minder groot is waardoor deze minder snel in de stress schiet en dus sterker en gezonder blijft. Een ander voordeel is dat het maaisel heel klein is en dus snel omgezet wordt in nieuwe organische stof en daarmee dus een goede voedingsbron is voor het gazon.
  • Minder bemesting nodig. Dit is sterk gekoppeld aan het vorige voordeel. Door de kleine impact van het maaien op het gras zal de grasmat heel continue groeien en ook snel dichtgroeien. In de praktijk blijkt dat daarom dat het gras met minder voeding toe kan.
  • Minder milieubelasting. Een robotmaaier heeft geen brandstof nodig en heeft daardoor zelf geen CO2 uitstoot. Wanneer u het laadstation met groene (zelf opgewekte) stroom kunt voeden is de milieubelasting natuurlijk nog minder! Ook geluidsoverlast, een onderdeel van het leefmilieu, is er met de robotmaaier eigenlijk niet.
  • Weersonafhankelijk. De robotmaaier kan altijd maaien en heeft geen last van regen. Sommige maaiers hebben regensensoren en gaan bij regen naar hun laadstation, de GARDENA Sileno maaiers zijn bestand tegen regen en blijven gewoon doormaaien, geen probleem. En u wordt er niet nat van!
  • Minder onderhoudskosten. De robotmaaier heeft een elektromotor die veel minder onderhoud nodig heeft dan een benzinemotor. En het vervangen van de mesjes is iets wat u vaak eenvoudig zelf kunt doen.

Nadelen van een robotmaaier

Ieder voordeel heeft natuurlijk zijn nadeel en ook een robotmaaier heeft een paar nadelen:

  • De investeringskosten. Een kleine benzinemaaier heeft u al voor een paar honderd euro, maar voor de goedkoopste robotmaaier van GARDENA moet u toch € 699,- neertellen. Maar u heeft er dan ook geen omkijken meer naar!
  • Er is een installatie nodig. Met een benzinemaaier kunt u gelijk gaan maaien wanneer u deze in de schuur heeft staan. Een robotmaaier moet goed geïnstalleerd en ingesteld worden voordat deze kan maaien. Zeker geen onoverkomelijk probleem, met de installatie handleidingen en de makkelijke menu’s in de robotmaaier is het eenvoudig te doen. Maar het moet wel gebeuren!
  • Graskanten worden niet gemaaid. Eigenlijk maakt dit geen verschil met de benzinemaaier, maar u dient hier wel rekening mee te houden. Doordat de mesjes van de robotmaaier nooit aan de buitenkant zitten maait de robotmaaier bijvoorbeeld niet de rand tegen een verhoogde bak. De robotmaaier kan niet verder maaien dan ingesteld, u heeft dus altijd een trimmer nodig om de kanten te maaien.

Conclusie

De conclusie trekt u natuurlijk zelf. Maar met de aanschaf van een robotmaaier wordt de kwaliteit van uw grasmat beter en heeft u meer tijd beschikbaar! Bent u benieuwd of u het de investering waard is? Laat het ons weten, dan informeren wij u graag welke robotmaaier het beste bij uw gazon past! 

Ontdek meer in onze kennisbank