Bekijk onze vacature!

Hoe krijg ik een egel in mijn tuin?

Een egel is een ‘wild’ zoogdier die u zeker in uw tuin kunt tegenkomen. Maar dan moet het wel voorjaar of zomer zijn. Want in de winterperiode (vanaf eind oktober tot april) is de egel in winterslaap. In deze tijd van het jaar zijn ze gevoelig voor lage temperaturen, vocht en overstromingen. Een droge en beschutte plek waar ze een nest kunnen maken is dan zeker welkom. Want de egel is niet alleen een bijzonder dier om te zien, maar ook waardevol in uw tuin. Het is namelijk een natuurlijke bestrijder van rupsen, slakken, oorwurmen, spinnen en dergelijke. De moeite van het beschermen waard!

De egels komen voor in bijna heel Nederland. Niet alleen op het platteland, maar ook in woonwijken en dus voor- en achtertuinen. Iedere tuin is geschikt, als de egel er maar in en uit kan. Een paar tips voor een aantrekkelijke tuin voor de egel:

  1. Zorg voor een toegankelijke tuin. Een egel in uw tuin is leuk, maar dan moet hij er wel in kunnen komen. Een betonschutting tot op de grond zorgt ervoor dat de tuin niet meer toegankelijk is voor de egel en er dus niet zal komen. Maak eventueel een opening van circa 14x14cm in uw schutting(deur).
  2. Zorg voor nestmateriaal. Een wild stukje in uw tuin is voor de egel geen probleem. Laat bijvoorbeeld in een deel van de tuin blad, takjes, mos e.d. liggen of verzamel het op een hoopje in de hoek van de tuin. Dit is prima nestmateriaal voor de egel.  
  3. Zorg voor eten voor de egel. In de winter spreken ze hun vetreserves aan. Omdat veel tuinen uit tegels bestaan is het soms lastig om voer te vinden. Er is speciaal egelvoer beschikbaar, ook katten- en hondenvoer is prima als het maar iets vochtig is. Zet ook een bakje vers water neer, nooit melk! Op deze manier is de kans groot dat ’s nachts één of meerdere egels in uw tuin te gast zijn.
  4. Zorg voor een egelhuis. Koop een egelhuis en plaats die in een rustig hoekje uit de wind op een paar tegels, zo voorkomt u dat het huisje verrot. Of maak er zelf één, kijk voor een bouwtekening op www.egelbescherming.nl. Bedek het huisje aan de buitenkant met bladeren als extra bescherming tegen de kou. In april/mei kunt u het huis schoonmaken en voorzien van vers, dor blad. De egel wil graag ieder jaar een nieuw nestje bouwen.

Ontdek meer in onze kennisbank