Wij hebben een nieuwe vacature. Bekijk hem snel!

Makkelijk groen in 7 stappen

Altijd al een groene en makkelijke tuin willen hebben? En geen idee waar te beginnen? Dan is er nu een eenvoudig stappenplan wat een versteende tuin in zeven stappen een groene tuin laat worden. Ik zal eerlijk bekennen dat ik het niet zelf bedacht heb, maar het is een mooi idee wat ik graag deel. 

HET STAPPENPLAN

Operatie Steenbreek Maastricht en het CNME Maastricht hebben het stappenplan gemaakt. 

Het idee is als volgt: verwijder de stenen uit de tuin en plant makkelijk groen aan. Hierdoor ontstaat een groene, bloeiende tuin die makkelijk te onderhoud is en bovendien veel aangenamer is dan een versteende tuin! De basis van deze makkelijke tuin zijn de bodembedekkers, planten die met worteluitlopers de bodem bedekken waardoor er geen ruimte is voor ongewenste planten. De stappen naar deze tuin zijn als volgt:

 1. Onderzoek de mogelijkheden
 2. Verwijder de tegels
 3. Maak een beplantingsplan
 4. Breng vruchtbare grond aan
 5. Plant de beplanting aan
 6. Geef water en egaliseer de grond
 7. Onderhoud je groene tuin

De zeven stappen zijn uitgewerkt in een mooie folder. Als hovenier helpen wij natuurlijk graag met onze vakkennis om het voor iedere tuin concreet te maken!


DE VOORDELEN

Een groene tuin heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Iedereen heeft het altijd maar over het onderhoud, maar hoeveel tijd wordt er niet aan het onderhoud van de stenen besteedt? Onkruid verwijderen, tegels schrobben, verzakkingen ophogen, kleurverdieper aanbrengen. Over veel tijd gesproken… De voordelen van een groene tuin zijn legio:

 • Een groene tuin is verkoelend in de zomer en voelt aangenamer in de winter.
 • Regenwater wordt in een groene tuin door de planten en grond opgenomen. Een prima oplossing om plassen na hevige regenbuien te voorkomen!
 • Een groene tuin draagt bij aan meer variatie in de direct omgeving. Bomen, heesters, planten, bloemen en veel meer ander groen zorgen voor voedsel, nestgelegenheid en schuilplekken voor bijvoorbeeld egels, vlinders, bijen en vogels.
 • En werken in de tuin is natuurlijk lekker sociaal en leuk!

Wie wil er nog wachten op een groene tuin? Groen is doen!

Ontdek meer in onze kennisbank