Bekijk onze vacature!

Onkruid is ook kruid

Zomaar een rondje fietsen op zaterdagochtend, midden over een bedrijventerrein. Geen groen te zien. Dat zou je denken maar niets is minder waar!

Op steeds meer stukken in de stad laat men de natuur zijn gang gaan of worden zelfs bewust wilde bloemenmengels ingezaaid. De verstening wordt hiermee tegengegaan, het water kan beter weglopen, de temperatuur in de stad daalt én het is een voedingsbodem voor bijen en vlinders.

Diversiteit

Over een stukje van 50 meter kwam ik al minimaal 6 verschillende bloemen tegen. Allemaal met hun eigen schoonheid en eigen functie. Kijk als u door de stad loopt of fietst maar eens goed om u heen en misschien kunt u onderstaand lijstje nog wel aanvullen met planten en bloemen die u in uw woonomgeving zomaar langs de weg tekenkomt.

Vier inheemse planten die ik tegenkwam:

Boerenwormkruid

Boerenwormkruid heeft vlakke, gele bloemhoofdjes waar insecten goed op kunnen landen. Vliegen, kevers, wespen en bijen komen hier hun nectar halen. Ook vlinders zoals  dikkopjes, zandoogjes en blauwtjes komen op deze plant af.  Voor de mens is deze plant echter giftig dus wij houden het bij kijken!

Kamille

Kamille is een van de bekendste planten! De witte bloemen met het gele hartje worden gebruikt voor o.a. thee en medicijnen.  De bloemen trekken veel insecten aan, met name allerlei soorten wilde- en honingbijen en gaasvliegen. 

Korenbloem

De korenbloem is een belangrijke plant voor bijen en andere bestuivers. De bloemen produceren veel stuifmeel en nectar. Daarnaast trekt hij in het najaar ook vogels aan die eten van de zaden. 

Wilde chichorei

De wilde chichorei is een opvallende plant die je veel tekenkomt in de berm. Na een regenbui zijn de paarse bloemen fletser van kleur omdat dat de aanwezige kleurstof gemakkelijk oplost in water. De bestuiving wordt door bijen en hommels gedaan. 

 
 

 

Ontdek meer in onze kennisbank