Wij hebben een nieuwe vacature. Bekijk hem snel!

Regenwater hergebruiken

In Nederland valt er jaarlijks zo’n 850mm neerslag. Voor een gemiddelde tussenwoning met een dakoppervlak van 50m2 betekent dit dat er elk jaar zo’n 42.500 liter regenwater wordt weggespoeld! Water dat via het riool naar de zuivering gaat of infiltreert in de tuin. Maar ook water wat prima hergebruikt kan worden in huis voor het spoelen van het toilet, om de was in de wasmachine te wassen of om de tuin te besproeien. Hoe mooi is dat?

Hoe kan ik regenwater hergebruiken?

Om het regenwater te kunnen hergebruiken is het nodig dat het regenwater opgevangen en opgeslagen wordt. De regenpijp van uw woning wordt daarom aangesloten op een regenwatersysteem. Dit systeem bestaat simpel gezegd uit een filter, een wateropslag en een pomp.

Filter

Wanneer u water in huis wilt hergebruiken is het belangrijk dat de kwaliteit van het water hoog is en blijft. Nu is regenwater van zichzelf al zacht en daarmee goed herbruikbaar. Maar regenwater wat valt op het dak van uw woning kan ook eenvoudig vuil zoals blad, mos en zand meenemen. Daarom wordt het regenwater altijd eerst gefilterd voordat het opgeslagen wordt. Regenwaterfilters zijn er in veel maten en soorten, de filters die wij gebruiken zijn filters van GEP die ontwikkeld zijn op basis van de TridentTM filtertechnologie. Kort gezegd zorgt het filter ervoor dat het vuil van het regenwater wordt gescheiden voordat het opgeslagen wordt in een zak, put of tank.

Wateropslag

Nadat het regenwater is gefilterd kan het worden opgeslagen. Opslaan kan op verschillende manieren, zowel bovengronds als ondergronds. Bovengronds kan regenwater eenvoudig opgeslagen worden in een regenton of regenwaterschutting. Een bovengrondse opslag is minder geschikt voor hergebruik van het regenwater in de woning omdat water bovengronds makkelijker kan opwarmen waardoor algen en bacteriën meer kunnen voorkomen. Een ondergrondse opslag is daarom beter geschikt. Het regenwater kan dan in een regenwaterzak in de kruipruimte opgeslagen worden. Een andere mogelijkheid is een kunststof of betonen regenwatertank of regenwaterput in de tuin. Zo’n regenwateropslag onder de grond is er al vanaf 1000 liter maar ook zijn er tanks van wel 40.000 liter te krijgen. En deze tanks kunnen ook nog eens ondergronds gekoppeld worden. Zo’n tank is prima te plaatsen onder een terras of oprit, maar ook onder het gazon is een goede locatie

Pomp

Natuurlijk wilt u het regenwater ook kunnen hergebruiken. Om het water uit de ondergrondse regenwateropslag te kunnen krijgen is een pomp nodig. Voor gebruik van regenwater in de tuin zijn hiervoor goede dompelpompen beschikbaar, wij gebruiken hiervoor speciale dompelpompen die ook goed druk kunnen opbouwen zodat er ook eenvoudig gesproeid kan worden. In de woning worden andere pompen gebruikt. Er kan dan voor een eenvoudige opstelling met een centrifugaalpomp worden gekozen, maar bij hergebruik van het water voor het toilet en de wasmachine passen wij liever een IRM Watermanager toe. Dit is een stekkerklare en complete installatie voor het gebruik van regenwater die KIWA gecertificeerd is. Dit systeem pompt niet alleen water vanuit de tank richting toilet en wasmachine, maar schakelt ook automatisch over op drinkwater wanneer de tank leeg is. Daarmee kan zorgeloos regenwater worden hergebruikt!

Is hergebruik van regenwater ook voor mij mogelijk?

Hergebruik van regenwater is vrijwel altijd mogelijk. Bij iedere regenpijp kan eenvoudig een regenton worden geplaatst. Het hergebruik van regenwater in huis is wel wat lastiger maar ook heel vaak mogelijk. Stip Hoveniers heeft inmiddels heel wat ervaring opgedaan bij de aanleg van allerlei soorten regenwatersystemen.

Om te weten te komen of hergebruik ook bij uw woning mogelijk kijken wij naar een aantal onderdelen:

  • De grootte van het dakoppervlak waarvan het regenwater opgevangen kan worden;
  • Het verbruik van het water door de gebruikers in de woning;
  • Een goede verhouding tussen mogelijke opvang en gewenst gebruik;
  • Beschikbare locatie voor een opslag. Een tank kan vrijwel overal geplaatst worden, wanneer deze diep genoeg geplaatst kan worden kan er gewoon een oprit boven de tank worden gemaakt en heeft ook een gazon voldoende groeiruimte. Een kunststof tank is relatief licht van gewicht en kan daarom vaak ook op moeilijk bereikbare locaties worden geplaatst;
  • Aansluitmogelijkheden naar de tank. De hemelwaterafvoeren moeten afgekoppeld kunnen worden van het bestaande riool en nadat de opslag is geplaatst moet er ook een mogelijkheid zijn voor een overstort zodat bij grote buien of als de opslag vol is het water ook weg kan;
  • Aansluitmogelijkheden in de woning. Voor hergebruik in de woning wordt de pomp aangesloten op de leidingen richting toilet, wasmachine en tuinbesproeiing. Deze leidingen moeten losgekoppeld zijn van de drinkwaterleiding zodat regenwater en drinkwater niet met elkaar in aanraking komt.

Wilt u ook regenwater hergebruiken in huis? Wij beoordelen graag of dit in uw situatie ook mogelijk is en geven u graag een advies en prijsopgave op maat.

Waarom zou ik regenwater hergebruiken?

Drinkwater is in Nederland nog heel goedkoop en nog steeds goed beschikbaar. Maar wist u dat meer dan de helft van het drinkwater wat ieder huishouden gebruikt wordt gebruikt voor toiletspoeling, de wasmachine en de tuin? Dit drinkwater is prima te vervangen door gefilterd regenwater! En de prijzen van drinkwater stijgen bovendien jaarlijks waarbij de voorraden kleiner worden. In droge perioden kunt u dan niet met een goed gevoel drinkwater gebruiken voor de tuin.

Regenwater is niet alleen gratis, maar regenwater is ook nog eens vrij van kalk. Het water is daarmee zacht en beter geschikt voor de wasmachine dan leidingwater.

Het opvangen van het regenwater op uw eigen perceel is door de gemeente vastgelegd in een hemelwaterverordening. Iedere gemeente heeft hiervoor eigen normen, maar inmiddels is wel de standaard dat het regenwater wat op eigen terrein valt daar moet blijven en niet meer afgevoerd mag worden. Vaak wordt gekozen voor een oplossing met infiltratiekratten waarmee regenwater infiltreert in de grond, maar het is toch veel mooier om het regenwater niet alleen op te vangen maar ook te hergebruiken?
Het hergebruik van regenwater is iets wat de verschillende overheden ook stimuleren. Gemeentes en waterschappen stellen steeds vaker subsidies beschikbaar voor de aanleg van regenwatersystemen. Daarmee wordt de aanleg van zo’n regenwateropslag ook een stuk interessanter.

Ontdek meer in onze kennisbank