Welkom! Open Bedrijven Dag 25 mei!

PROJECTOMSCHRIJVING

Duurzame inspiratietuin in Elspeet

We hebben het voorterrein van ons hoveniersbedrijf omgetoverd tot een duurzame inspiratietuin vol innovaties.

  • De herinrichting is gestart met het afgraven van de parkeerplaatsen en een deel van de grond. Dit was nodig omdat we graag een groene tuin wilden maken, maar ook omdat we een groot deel van het verharde oppervlak af wilden koppelen van het riool. In totaal koppelen we maar liefst 515m2 af door het regenwater wat op een deel van de woning, het bedrijfspand, de oprit en voortuin valt niet meer af te voeren naar het riool. Door onder meer de verlaging van het voorterrein kunnen we in totaal zo’n 18.500 liter regenwater bergen!
  • Het regenwater wat op de daken valt wordt afgevoerd naar een bovengrondse en ondergronds opbergruimte. Bovengronds wordt het regenwater opgevangen in een regenwaterschutting van Rainblock modules. Ondergronds vangen we het water op in een tank, dit water wordt weer hergebruikt in de voortuin om te kunnen besproeien.
  • Het regenwater wat op met name de oprit valt wordt via een ACO roostergoot in de oprit afgevoerd naar een beekloop. Het water kan in deze beekloop infiltreren en bij grote buien overstorten in de tuin
  • Er zijn twee groene parkeerplaatsen gemaakt met prachtig vormgegevens grasbetonstenen van Marlux. Ook hebben de unieke klimaatbestendige tegels van Rain(a)way een plekje in de tuin gekregen. Daarnaast zijn er de oer Hollandse Schellevis tegels op verschillende manieren gebruikt en is Olivijn split in de beekloop gebruikt waarmee CO2 wordt gebonden.
  • De tuin is heel groen geworden door veel beplanting toe te passen. Op die plekken waar regenwater gaan infiltreren zijn beplante wadi’s gemaakt met planten die goed tegen droge en natte omstandigheden kunnen. Daarnaast is er beplanting gebruikt die jaarrond interessant is voor insecten en andere dieren. Tenslotte is ook een grote border met de natuurlijke prairiebeplanting van Lageschaar toegepast.
  • Ook hebben we een slimme tuin gemaakt door gebruik te maken van diverse technische snufjes. Zo wordt het gras gemaaid met de Sileno Smart City robotmaaier die we met de GARDENA app vanaf de telefoon en tablet kunnen bedienen. Daarnaast wordt het regenwater uit de ondergrondse tank opgepompt met de Smart Pressure Pump en in de tuin hergebruikt met Turbinesproeiers en een Waterstopcontact. Gecombineerd met sensoren kunnen we nu eenvoudig watergeven op die momenten dat het echt nodig is.
  • een deel van de technische zaken is op dit moment nog in uitvoering. Ook wordt er nog een containerstalling met groendak van Groen Dak Compleet gemaakt en komt er nog een technische ruimte in de voortuin. En er komen nog meerdere faunavoorzieningen in de tuin.

 

Bent u benieuwd hoe het er inmiddels uitziet en wilt u inspiratie opdoen? U bent van harte welkom om de tuin te bezoeken: Staverdenseweg 45 in Elspeet.

Moet nog een review komen 

naam moet nog aangepast worden

Bekijk meer levende tuinen