Welkom! Open Bedrijven Dag 25 mei!

PROJECTOMSCHRIJVING

Natuurvriendelijke voor- en achtertuin in Zwolle

Een nieuwbouwwijk met veel versteende voor- en achtertuinen, maar daar tussen een groene oase! Zo troffen wij de tuin aan bij deze mensen in Zwolle. De toon was gelijk gezet, we willen een groene tuin. En daar werden wij natuurlijk erg blij van!

De aanleiding voor deze tuineigenaren was de Plantenschutting van Buurjongens. Bij een bezoek aan de tuin kwamen in een groene oase, maar wel één waar het moeilijk doorkomen was. Uiteraard was het de wens om een tuin te houden die aantrekkelijk bleef voor planten, dieren en insecten. Ook waardevolle elementen zoals de beide Hibiscus bomen en Taxus zuil moesten behouden blijven. Met deze wensen zijn wij aan de slag gegaan en hebben de gehele voor- en achtertuin gerenoveerd.

De voortuin is klein en biedt ruimte aan een auto. De Buxushaag is vervangen door een Beukenhaag en de border is opnieuw ingericht. Met Tufa blokken hebben we een natuurlijke verhoging gemaakt die volop ruimte biedt aan allerlei mossen en grasjes. Ook de border is met enkele sierheester en diverse siergrassen en varens ingeplant.

De achtertuin is een stuk ruimtelijker geworden. Met de Plantenschutting van Buurjongens is een nette afscheiding van Nederlands Douglas/Larikshout gerealiseerd. Met de GeoArdesia Alivo vijfhoekige tegel van MBI is een prachtige en natuurlijk ogende verharding gemaakt. Er is voldoende zitgelegenheid en ook is er weer een goede verbinding naar de achterkant van de tuin. Met de oude klinkers en diverse aanvullende materialen is verder een stapelmuur gemaakt. In deze stapelmuur is onder meer een egelhuis en vogeldrinkschaal geïntegreerd. Samen met de nieuwe beplanting, waarbij voornamelijk inheemse soorten zijn gebruikt, is een prachtige leefomgeving voor vogels, kleine zoogdieren en insecten ontstaan. Dit blijkt wel uit de waarneming van onze opdrachtgever:

“Tijdens de werkzaamheden waren de vogels (mezen) helaas niet in de tuin te vinden met uitzondering van de merels. Toen het vogelbad er nog maar net stond, waren zij een van de eersten die het uitprobeerden. Maar toen de tuin net klaar was keken wij naar buiten en wat zagen wij? 4 mezen die van de hoge boom van de achterburen naar de Hibiscus vlogen en één voor één in bad gingen zitten. Het was net alsof ze zeiden: he, he, eindelijk klaar.” Met zo’n compliment van de vogels zijn wij natuurlijk extra blij!

We waren opzoek naar een schutting en kwamen bij Stip Hoveniers terecht. Daarnaast wilden we graag een vogel- en insectenvriendelijke tuin. Vanaf het begin dacht iedereen mee.

Inmiddels hebben de mezen hun vogelhuisje weer gevonden en komen de vogels regelmatig langs voor hun badje…. Het is zoooo mooi geworden!! Met de complimenten aan het hele team.

Greet