Bekijk onze vacature!

PROJECTOMSCHRIJVING

Levende binnentuin voor natuurliefhebbers in Kootwijk

In Kootwijk hebben wij deze levende binnentuin mogen realiseren. Dit zeggen onze opdrachtgevers er zelf over:

“Toen wij besloten om dit huis te kopen, hebben we vrij lang nagedacht over de tuin. Die was totaal betegeld en deels overkapt. Heel praktisch voor de vorige bewoners, maar als natuurliefhebbers wilden wij een volle, gezellige en levende tuin. Na een korte zoektocht op internet viel Hoveniersbedrijf Stip ons al snel op door het feit zij partner van NL Greenlabel zijn en materialen hergebruiken. Duurzaamheid als uitgangspunt voor onze levende tuin – veel logischer kan het niet.

Met Henriekus hebben we onze wensen doorgesproken. Daar uit is een 3D tekening geboren met het plan voor onze tuin. Hij bleek erg goed naar ons geluisterd te hebben: de opbouw, kleurgebruik, vlakverdeling, hergebruik, beplanting, de vijver – echt alles sprak ons enorm aan. Ondanks dat onze tuin klein is, is het toch een groot project geweest. Met het verwijderen van de bestaande betegeling, zand afgraven, bodem verrijking, overkapping en de beplanting zijn Edwin en Jelle bijna 3 weken bezig geweest. Wat een fijne kerels trouwens, zorgzame harde werkers!”

In deze tuin is er veel gedaan om er een levende tuin van te maken. De bestaande overdekte bergruimte hebben we verkleind en omgebouwd naar een kleine tuinschuur. Ook een heel aantal tegels hebben we hergebruikt als stapelmuur voor een verhoogde plantenbak. Daarnaast hebben we water toegevoegd in de vorm van een kleine vijver en ook is een terrasoverkapping van Douglas hout van Trendhout met een Solem zonwering van Luxxout gerealiseerd.

De hoeveelheid verharding is drastisch teruggebracht waarbij prachtige materialen met elkaar zijn gecombineerd. Schellevis tegels in de kleur Taupe zijn gecombineerd met de Terra Autunno rood gebakken klinker van Van der Sanden. Tevens is een halfverharding aangebracht met de perzikstenen van Nocciolo. De tuin is verder enorm vergroend met een uitgebreid sortiment aan planten voor veel kleur en afwisseling. Ook hebben we onder de terrasoverkapping nog verticaal groen aangebracht in de vorm van een moestuinbak. Een ware groene oase in deze kleine binnentuin! 

Deze prachtige foto’s zijn trouwens gemaakt door onze opdrachtgever. Bekijk hier meer van haar werk!

Toen eenmaal de tuin af was, viel ons op dat er gelijk bijen, wespen, vlinders en vogels op af kwamen. Die wisten de tuin gelijk te vinden. Nu zijn we een jaar verder en genieten we iedere dag van onze fijne tuin. Wat een rijkdom!

Nogmaals heel veel dank!

Annemarie en Loulou

Bekijk meer levende tuinen