Bekijk onze vacature!

PROJECTOMSCHRIJVING

Landschappelijke vaste planten tuin in Elspeet

In het buitengebied van Elspeet hebben wij deze landschappelijke vaste planten tuin gerealiseerd. De opdrachtgever die erg enthousiast was over de vaste planten borders van Mien Ruys wilde zelf graag ook ruime borders met veel kleur en vaste planten. De opdrachtgever zegt er zelf het volgende over:

“Onze wensen: véél bloemen, fruitbomen, ruime borders met grote groepen vaste planten die in deze omgeving passen, herhalingen in de borders, planten die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken, zoveel mogelijk hergebruik van de bestaande beplanting. Dit alles passend in het landschap en aansluitend op de basis die in de tuin al was aangebracht. Daarbij een gezonde bodem zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Kortom een levende tuin!

We hadden dus best veel wensen, maar daarmee waren we bij Hoveniersbedrijf Stip aan het juiste adres. Henriekus schetste een ontwerp waarin direct zichtbaar werd dat hij goed geluisterd had en de vertaling had gemaakt. Door de professionele presentatie werden we direct enthousiast en met een klein aantal aanpassingen zetten we het project in gang.

Een reuze klus: contouren uitzetten, gras afgraven, grond verbeteren, waterpunten aanbrengen, eindeloos veel planten, planten… De samenwerking en begeleiding verliep heel prettig. Er werd hard gewerkt, meegedacht, overlegd waar nodig, ideeën werden aangedragen, afspraken nagekomen en samen teruggekeken op het resultaat en het vervolg.

Wij zijn heel blij met onze tuin en voelen ons trots en tevreden. Bijzonder ook, omdat na een ‘koude start’ in het vroege voorjaar, waarin de nieuwe planten een klap kregen, er al veel in bloei kwam deze zomer en heel veel insecten onze tuin opzochten om zich te voeden. Zo dragen we ons (kleine) steentje bij aan een duurzamere wereld!”

Het resultaat van het ontwerp is een prachtige tuin met veel kleur en afwisseling. Om de achtergrens goed te markeren en de tuin wat af te schermen zijn drie grote meerstammige Berken geplant. Tevens zijn op een aantal plaatsen opvallende heesters geplant zoals de Cornus controversa (Reuzenkornoelje), Sambucus nigra ‘Black Lace’ (Roodbladige vlier) en enkele vruchtbomen in het nutsgedeelte van de tuin. De rest van de tuin is voorzien van zo’n 70 soorten vaste planten en lagere heesters. De samenstelling van de plantensoorten zorgt voor een zeer rijke bloei gedurende het jaar en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. 

Wij zijn heel blij met onze tuin en voelen ons trots en tevreden. De samenwerking en begeleiding verliep heel prettig. Er werd hard gewerkt, meegedacht, overlegd waar nodig, ideeën werden aangedragen, afspraken nagekomen en samen teruggekeken op het resultaat en het vervolg.

Alice & Wouter