Hier een leuke melding over iets nieuws

PROJECTOMSCHRIJVING

Regenwaterschutting in Overijssel

Een tuinafscheiding combineren met het opvangen van regenwater, dat was het doel van deze opdrachtgevers in een dorp in Overijssel. De ruimte tussen hun woning en tuinschuur wilden ze graag afscheiden zodat kleinkinderen veilig konden spelen in de achtertuin. Verder vonden ze het jammer dat er zoveel regenwater ongebruikt het riool in ging, het zou mooi zijn als dit hergebruikt zou kunnen worden!

Met deze wensen heeft onze ontwerper Henriekus een voorstel gemaakt voor een tuinafscheiding die gecombineerd werd met de Rainblock units voor regenwateropvang, een regenwaterschutting! Met het gebruik van enkele 3D beelden is de situatie gelijk levensecht in beeld gebracht waarna vervolgens een technische uitwerking is gemaakt.

In deze tuin is tussen de woning en tuinschuur eerst een stabiele fundering van betonpoeren en opsluitbanden gemaakt. Verder is een ondergrondse aanvoerbuis gemaakt zodat de Rainblock units gekoppeld konden worden en er maar liefst één grote waterbuffer van bijna 1000 liter regenwater zou ontstaan. Deze aanvoerbuis is doorgelegd naar een Gardena hydrofoorpomp waarmee de tuin in de drogere perioden van water voorzien kan worden. Na het maken van deze fundering en de benodigde aansluitingen is een zwaar frame van fijnbezaagde Douglas palen en balken gemonteerd op de fundering en tussen de gebouwen. Tenslotte zijn aan de voorkant zwart gespoten potdekselplanken gemonteerd en zijn in de tuin de zes Rainblock units bevestigd. Zowel aan de woning als aan de tuinschuur is een nieuwe zwarte regenpijp gemonteerd die voorzien is van een bijpassende bladscheider en vulautomaat waarmee de regenwateropslag vanaf beide zijden wordt gevuld. De tuinafscheiding is compleet gemaakt met een nette, dichte poortdeur van Douglas vellingdelen en bijpassend zwart beslag. Aanpassingen aan het looppad en de tuin worden op een later moment door de opdrachtgever zelf uitgevoerd.

In het ontwerp is een rustige en groene leeftuin neergezet. De hoogteverschillen naast de oprit naar de verdiepte garage zijn opgevangen met een muur van Combi Wall Splitton blokken in twee etappes. In deze muur is met behulp van Schellevis treden een trap naar de tuin gemaakt. In de tuin zelf is door de opdrachtgever een houten trap gerealiseerd naar het bestaande, verhoogde terras. Daarnaast heeft hij zelf de houten erafscheiding aan de achterzijde van de tuin gemaakt.

Centraal in de tuin is een ruim terras aanwezig van rustige Infinito Moderno tegels. Deze zijn gecombineerd met enkele opvallende Mosaic Arabica Designtegels. Om een groene oase in de tuin te realiseren zijn meerdere leibeuken toegepast. Naast de al aanwezige Berk is nog een prachtige Reuzenkornoelje (Cornus controversa) toegepast. Samen met de andere beplanting is de tuin het hele jaar door groen en vol van kleur. Voor eenvoudig onderhoud van het gazon is tenslotte nog een Gardena Sileno robotmaaier geïnstalleerd.

Vier kleinkinderen onder de vijf jaar, aan de overkant een brede sloot en een sproeiverbod tijdens hittegolven. We zochten een oplossing en kwamen terecht bij Hoveniersbedrijf Stip. Het ontwerp in 3D beelden paste als een jas. Goed overleg, afspraken werden nagekomen en korte tijd later stond daar de regenwaterschutting al na één lange dag hard werken.

Een duurzaam bedankje voor Hoveniersbedrijf Stip. Wauw! Blij mee!

Rob en Irma