Welkom! Open Bedrijven Dag 25 mei!

Kies voor een duurzaam groen dak

De afgelopen jaren hebben wij een aantal mooie projecten mogen aanleggen met groene daken. In dit artikel vertellen we graag wat over de mooie, duurzame producten die op dit gebied te krijgen zijn.

Voordelen groen dak

Een groen sedumdak op bijvoorbeeld een uitbouw of schuurdak, is niet alleen een mooi gezicht maar heeft ook allerlei voordelen. We noemen er zes.

  1. Waterresistentie: Een groen dak zorgt voor een langzamere afvoer naar het riool door het water vast te houden. Het water wordt langzaam gezuiverd en de plantjes verbruiken een deel van het water waardoor de piekbelasting op het riool flink wordt verminderd.
  2. Constante luchtzuivering: Een dak vol met sedum zorgt ervoor dat fijnstof uit de lucht wordt omgezet van CO2 naar zuurstof. Hierdoor zorgt een groen dak voor een schonere kucht en draagt het bij aan luchtvzuivering.
  3. Lagere omgevingstemperatuur: Planten absorberen ongeveer 50% van het zonlicht waardoor er een koeler en aangenamer klimaat wordt gecreëerd. Daarnaast werkt een groen dak ook isolerend. Hierdoor blijft de temperatuur in huis in de zomermaanden lager en hoger in de winter.
  4. Dempt geluid: Naast dat een groen dak werkt tegen de warmte, werkt het ook tegen geluid. Het werkt als een geluidsbarrière waardoor het omgevingsgeluid minder wordt. Zowel binnen als buiten.
  5. Positieve bijdrage biodiversiteit: De sedumplantjes trekken insecten en bijen aan waardoor het ook een betere leefomgeving biedt voor vogels.
  6. Duurzamer dak: Een groen dak staat bloot aan weersinvloeden als regen, zond, wind en temperatuurwisselingen. Het gevolg is dat het eigenlijke dak tegen deze invloeden beschermd wordt waardoor het dak langer meegaat.

Hoge kwaliteit

De sedumdaken worden voorgekweekt en zijn van zeer goede kwaliteit. Ze zijn gevarieerd van kleur en geheel vrij van onkruid. Uiteraard kunnen de daken tegen een stootje zodat je er gewoon over heen kunt lopen, mocht er onderhoud aan het dak nodig zijn of wanneer u bijvoorbeeld bovenliggende ramen wilt zemen. De sedumtrays worden voorgekweekt en kant en klaar geleverd en geplaatst zodat u meteen resultaat ziet!

Verschillende soorten daken

Als u een Stiphovenier inschakelt, zal hij uitzoeken en adviseren welk dak voor uw situatie geschikt is. Er zijn drie soorten groene daken die elk geschikt zijn voor verschillende toepassingen

1. Sedumtrays

De sedumtray is geschikt voor een plat dak met normale dakbelasting (minimaal 80 kg/m2). Deze trays kunnen gelegd worden op daken tussen de 0-25 graden. In de tray zitten 6-10 soorten sedum welke groeien op een speciaal ontwikkeld substraat. De tray zelf is gemaakt van gerecycled materiaal. Voor het plaatsen moet er eerst een beschermdoek op worden geplaatst maar daar wordt door ons uiteraard altijd rekening mee gehouden!

2. Sedummixmatten

De sedummixmat is geschikt voor een schuin dak met normale dakbelasting.). De matten kunnen worden gelegd op daken tussen de 25-45 graden en zijn ook beplant met minimaal 6 verschillende soorten planten. De plantjes groeien op een kokosvezelmat en een speciaal ontwikkeld substraat. Voor het plaatsen moet er eerst beschermdoek en een erosiewerkend raster worden geplaatst, gevuld met substraatkorrels.

3. Lichtgewicht groen dak

De lichtgewicht sedummatten zijn gechikt voor schuine daken die niet het volle gewicht aan kunnen van een regulier groen dak (dakbelasting 45 kg/m2) . Het lichtgewicht dak vraagt wel meer onderhoud dan een regulier sedum dak ; er dient vaker water en bemesting gegeven te worden. Voor het gemak is het handig om hier een beregeningsset op aan te sluiten. Ook dit groene dak is echter nog steeds een sieraad in je tuin en kent ook al de voordelen!

Onderhoud van het dak

Het lichtgewicht groene dak vraagt iets meer aandacht en liefde maar over het algemeen vraagt het groene dak weinig onderhoud. Twee keer per jaar dien je mestkorrels op het dak te strooien tijdens of vlak voor een fikse regenbui. Sedumplanten kunnen goed tegen periodes van droogte en hoeven in principe niet beregend te worden. Binnen een jaar zullen de sedumplantjes in elkaar overgroeien dat het een groen tapijt is en je geen losse plantjes meer zult zien.

Subsidie op het groene dak

De aanleg van groene daken wordt door steeds meer gemeenten gestimuleerd door het beschikbaar stellen van subsidie. Informeer bij uw eigen gemeente voor subisidiemogelijkheden of vul de energiesubsidiewijzer in.

Hebben wij u enthousiast gemaakt voor al de voordelen van een groen dak? Neem voor onze mogelijkheden contact met ons op!

Ontdek meer in onze kennisbank