Welkom! Open Bedrijven Dag 25 mei!

Hitte en droogte in de tuin

De nieuwsberichten vlogen de afgelopen zomers om je oren. Ook deze weken kunnen we er niet omheen: het is warm én droog. Het is zomer en dat merken we ook in de tuin!

Hittestress

Iedereen weet wel dat een hoge temperatuur invloed op ons functioneren heeft. We kunnen ons moeilijker concentreren, de productiviteit gaat omlaag en we slapen minder goed. Dit wordt ook wel hittestress genoemd. En we zien op die warme dagen dat het juist in de stad (de bebouwde omgeving) veel warmer wordt. Beton, steen en asfalt warmen makkelijk op en vaak ontbreekt wind en schaduw in deze omgeving. Het verschil in temperatuur tussen platteland en stad kan daardoor heel groot worden, dit verschil kan wel oplopen naar 8 tot 10 ºC! Logisch, want in de landelijke omgeving is meer ventilatie, een omgeving die minder snel opwarmt (begroeide grond) en meer schaduw. 

Eigenlijk is het best gek dat er nog steeds mensen zijn die hun tuin helemaal dicht straten. Want tegels warmen op en schaduw is er niet meer omdat ook de bomen zijn verwijderd. Het is dan ook geen lolletje om bij zo’n woning buiten (want een tuin kun je het niet noemen) te gaan zitten. Meer groen in de tuin zorgt er voor dat de tuin ook in de zomerperiode veel langer prettig leefbaar is!

Droogte

Droogte in de tuin is steeds meer een issue. De hoeveelheid regen die jaarrond valt wordt niet minder, maar de intensiteit wijzigt wel. Er vallen dus vaker heftige buien en er zijn dus ook vaker langere periodes van droogte. Planten in de tuin moeten daar bestand tegen zijn. In sommige situaties ontkomen we niet aan een beregening, met de huidige stand van de techniek kunnen we met deze situaties ook steeds beter inspelen op de actuele weersituatie.

Nog mooier is het om in de tuin gebruik te maken van droogteresistente beplanting. Verhoogde bakken in een tuin raad ik daarom zelf vaak af omdat deze veel sneller uitdrogen. Ook mensen die denken dat bloembakken op een geheel verharde tuin onderhoudsvriendelijk is, komen bedrogen uit. Bloembakken hebben veel water en verzorging nodig en kosten veel meer tijd dan een border die mooi ingeplant is. Want een levende tuin is een tuin ook bestand is tegen droogte. En wat is het mooi om tuinbezitters te helpen met praktische en werkbare ideeën voor zo’n tuin!

Ontdek meer in onze kennisbank