Wij hebben een nieuwe vacature. Bekijk hem snel!

Emelten in de tuin bestrijden

Heeft uw gazon last van kale plekken? En liggen de grasplanten los en lijken ze afgeknaagd? Dan is de kans groot dat onder uw gazon de emelt behoorlijk actief is. Zeker wanneer er regelmatig vogels worden gesignaleerd die aan het pikken zijn in het gras heeft u vermoedelijk emelten. Wilt u het zeker weten? Leg dan een stukje plastic op het gras en kijk de volgende ochtend onder het plastic, als u emelten heeft ziet u ze dan wel liggen.

Wat is een emelt ?

De emelt is de larve van een langpootmug. Ze zijn grijsbruin van kleur, zo’n 2 tot 4cm lang en voelen een beetje leerachtig aan. Een duidelijke kop is niet te zien, de voorkant lijkt meer op een zuignap. Wanneer ze bedreigd worden rollen ze niet op zoals bijvoorbeeld een aardrups dat wel doet. Overdag slapen ze een paar centimeter onder de grond en ’s nachts komen ze boven de grond. Ze eten dan de bovengrondse delen van de (gras)plant (net boven de wortel) en trekken blad mee naar beneden. Omdat ze dus ’s nachts actief zijn ziet u ze niet en zijn het de kale plekken in het gras die opvallen. Door plastic op het gras te leggen verlengt u de nacht en kunt u ze dus overdag zichtbaar maken.

De langpootmug legt aan het eind van de zomer de eitjes, bij voorkeur in lang gras. De eitjes ontwikkelen zich tot larven die in stappen groeit en bij elke stap vervelt. Deze larve wordt dus emelt genoemd. De jonge emelten voeden zich in het begin vooral met afvalstoffen, maar op een gegeven moment worden dus plantendelen aangevreten. In het voorjaar, nadat de overwintering heeft plaatsgevonden, wordt de vreterij vaak erger en neemt de overlast dus toe. Uiteindelijk zal de larve zich ontpoppen tot een nieuwe langpootmug. De larve eet zich tonnetje rond zodat de langpootmug, die maar enkele dagen leeft, zich helemaal toe kan leggen op het paren en eitjes leggen. Schade aan het gazon door de emelt is vanwege de levenscyclus dus vooral in het voorjaar en begin van de zomer. 

Wat kan ik doen tegen emelten?

De emelt maakt deel uit van de natuurlijke kringloop. Wanneer er overlast ontstaat is er dus ergens een verstoring in de kringloop waardoor er dus niet genoeg natuurlijke vijanden zijn. De egel, mol en spitsmuis zijn natuurlijke vijanden van de emelt. Ook vogels helpen mee om de emelt te bestrijden. Deze natuurlijke vijanden zoals de mol en vogel kunnen echter ook een bijdrage leveren aan een verdere verrommeling van het gras.

Indien er slechts enkele kale plekken zijn is het mogelijk om handmatig de emelten te verwijderen. Maak de grond dan goed nat en leg er ’s avonds een stuk zwart plastic op. De volgende ochtend kunnen handmatig de boosdoeners worden verwijderd. Bij grotere overlast kan de emelt ook biologisch worden bestreden met aaltjes. Dit zijn microscopisch kleine (rond)wormen die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Deze komen overal voor en per vierkante meter kunnen er wel een miljoen voorkomen! De aaltjes dringen hun prooi binnen en gebruiken deze als voedselbron en broedkamer, binnen een paar dagen is de emelt dood.

Bij het gebruik van aaltjes is het belangrijk dat de bodem warm genoeg is. Een effectieve bestrijding is over het algemeen pas mogelijk vanaf half mei. De aaltjes worden in een gekoelde verpakking geleverd en kunnen gemengd met water opgebracht worden. Is het nog te vroeg om aaltjes te gebruiken, dan kan ook een kruidenextract gebruikt worden waarmee de geur en het smaak van het gewas wordt veranderd waarmee de grasplant enkele weken niet interessant is voor de emelt. Over het algemeen is daarna nog wel bestrijding met aaltjes nodig. 

Ontdek meer in onze kennisbank