Alarmerend nieuws: Uit een groot wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat een miljoen dier- en plantensoorten wordt bedreigd met uitsterven. Het enige positieve in dit bericht lijkt te zijn dat er meer en brede aandacht komt voor het belang van biodiversiteit, ook voor ons als mensen. En al zijn wij als individuele mens maar een kleine radar in het geheel, we hebben wel een taak als rentmeester!
Met kleine stappen meer biodiversiteit in de tuin
Als hovenier hebben wij niet dé oplossing voor dit grote probleem. Maar iedere tuinbezitter kan wel iets doen en met onze hoveniers leveren wij graag daar een bijdrage aan!
Eigenaar Henriekus volgde een cursus over de wilde bij en daarin kwam ook van alles naar voren om de wilde bij te helpen. En daarbij kunnen we heel specifiek ingaan op bijzondere soorten in een bepaalde omgeving en daar alles voor in orde maken. Natuurlijk is dat goed, maar uit deze cursus bleek vooral dat alles wat we aan biodiversiteit doen al fantastisch is! Een ideale situatie is mooi maar vrijwel nooit realiseerbaar, maar gelukkig kunnen we in iedere tuin wel wat doen om de biodiversiteit te verbeteren. En daar maken we de ene keer een wilde bij, de andere keer een egel en de volgende keer weer een vlinder blij mee.
Dit kunt u doen aan het bevorderen van meer biodiversiteit
Hierbij enkele tips hoe we in de tuin kunnen werken aan meer biodiversiteit:
- Zorg voor water in de tuin. Vogels maar ook insecten en kleine zoogdieren hebben regelmatig vocht nodig. Een vijver is mooi, maar ook een waterelement of drinkschaal is al een welkome aanvulling.
- Kies voor enkelbloemige in plaats van dubbelbloemige bloemen. De dubbelbloemige bloemen zoals bijvoorbeeld diverse Dahlia’s hebben nauwelijks of geen meeldraden waardoor stuifmeel als bron van voedsel voor insecten niet aanwezig is.
- Laat de uitgebloeide bloemen ook in de winterperiode staan. Niet alleen is het wintersilhouet van heel veel bloemen prachtig, ook kunnen de bloemen dan nog dienen als schuilplaats en voedsel voor diverse dieren.
- Gebruik alleen 100% organische meststoffen wanneer planten extra voeding nodig hebben. Ook in de bodem is heel veel leven aanwezig, ook wel mooi genoemd met de term ‘bodemvoedselweb’. De zouten die in kunstmest zitten doden het bodemleven en voeden de plant eenzijdig.
- Laat gerust een beetje rommel toe in de tuin. Een tuin is mooi en kost vaak veel tijd, maar vergeet niet dat een beetje rommel welkom is in de tuin. Laat blad bijvoorbeeld zo lang mogelijk in borders liggen, dit is niet alleen een welkome aanvulling van de organische stof in de bodem, maar ook een mooie schuilplek voor veel dieren.
- Maak verbindingen vanuit de tuin naar buiten. Een tuin moet geen isolement zijn, planten en dieren moeten als het ware makkelijk naar de tuin toe kunnen en er weer uit kunnen zodat leefruimtes groter worden en soorten meer kans van slagen hebben. Vermijd een schutting die tot onderaan gesloten is en egels niet meer in de tuin kunnen komen. En pas bijvoorbeeld ook altijd een boom toe zodat vogels makkelijk van de ene naar de andere plek kunnen.
In een kleine tuin is dus al heel wat mogelijk. Doet u mee? Bij vragen helpen onze Stiphoveniers u graag verder!