Een trend in de tuin is het gebruik van keramische tegels. Prachtige producten met heel veel voordelen ten opzichte van betonproducten en natuursteen. Keramische tegels zijn onder meer kleurvast, slijtvast en maatvast. Verder zijn de tegels goed vlekbestendig en verkrijgbaar in veel verschillende uitvoering. Tenslotte is de tegel ook vorstbestendig, maar dan moet deze wel goed gelegd worden. En dat is nog wel een vak apart!
Voor het leggen van de keramische tegels zijn drie zaken van belang: een goed fundament, een drainerende onderlaag en de juiste voeg.
1. Een goed fundament als basis
Voor iedere bestrating is een goed fundament nodig. Bij de keramische tegel is de aandacht voor ondergrond helemaal van belang! De basis moet goed zijn en dat betekent dus een stabiele fundering die niet meer verzakt. Op het veen en klei is dat een extra uitdaging, maar ook bij ons op de zandgrond is dit van belang. Een goede puin- of zandbaan die voldoende verdicht is, is de basis voor de keramische tegels!
2. Afvoer van hemelwater
Keramische tegels zijn vorstbestendig, ze kunnen nauwelijks water opnemen. Maar dan blijft het toch belangrijk dat water ook goed afgevoerd wordt. Net als bij andere tegels is voldoende afschot (minimaal 1% nodig), verder is belangrijk dat het water ook goed weg kan. Keramische tegels kunnen goed gecombineerd worden met lijn- en roostergoten. Daarbij blijft voldoende bergingscapiciteit belangrijk in de vorm van bijvoorbeeld infiltratie.
3. De drainerende onderlaag
Op de fundering wordt een laag met drainagemortel aangebracht. Deze mortel moet altijd gedraaid zijn, inharken van wat cement is dus echt onvoldoende! De drainagemortel wordt dus zelf gedraaid of kant- en klaar aangeleverd en aangebracht in een laag van ongeveer 6-8cm dikte. De drainagemortel zorgt ervoor dat er nooit water onder de tegels staat en het water dus goed afgevoerd wordt (= gedraineerd). De tegels worden aan de onderzijde voorzien van hechtmortel en in de drainagemortel ingeklopt.
4. De juiste voeg
Ieder terras van keramische tegels moet ook gevoegd worden. Hierbij kan zowel een waterdoorlatende als waterafstotend voegmiddel gebruikt worden. Het water mag aflopen naar een lager gelegen lijngoot, roostergoot of afvoerput. Maar regenwater mag ook door de voeg naar de drainagemortel zakken, de laag met drainagemortel zorgt dan wel voor de afvoer. Belangrijk is dan wel dat de onderbaan voldoende drainerend is, anders kun er dus wel beter met een waterafstotende voeg gewerkt worden.