Wij hebben een nieuwe vacature. Bekijk hem snel!

Regenwater opslaan in huis

Regenwater in uw kruipruimte, dat heeft u natuurlijk liever niet! Maar toch kunt u de kruipruimte onder uw woning gebruiken om regenwater in op te slaan voor hergebruik. Met een regenwaterzak kan het regenwater opgevangen en gebufferd worden voor hergebruik. Dit zachte water is prima te gebruiken om de tuin mee te besproeien maar ook om het toilet mee door te spoelen of om in de wasmachine te gebruiken. 

Een regenwaterzak systeem is goed geschikt de opslag van regenwater in kelders of kruipruimtes. De aanleg van het systeem is relatief eenvoudig en kan zowel in bestaande bouw als nieuwe woningen toegepast worden. Een waterzak is een mooi alternatief voor een traditionele regenwatertank of regenwaterput. Door het volume van een regenwaterzak kan er ook veel meer regenwater gebufferd worden dan bijvoorbeeld in een regenton of regenwaterschutting. Doordat de waterzak op maat te krijgen is, is deze voor iedere woning geschikt.

Hoe komt er water in de regenwaterzak?

Om regenwater te kunnen hergebruiken moet de regenwaterzak gevuld zijn met regenwater. De bedoeling is dat de zak gevuld wordt met water wat valt op het dak van de woning en/of schuur, ook water wat op de verharding valt en verzameld kan worden kan voor de regenwaterzak gebruikt worden. Belangrijk is dat het regenwater apart wordt aangevoerd richting de regenwaterzak. Dit betekent dat er een zogenaamd gescheiden rioolstelsel bij de woning nodig is, het regenwater mag niet vermengd worden met vuil water zoals water wat afkomstig is van toiletten, (vaat)wasmachines, badkamers en keukens. Het handigste is wanneer er één centrale leiding richting de aanvoer van de waterzak wordt gelegd. Via één of meerdere filters komt het water in een kunststof schacht binnen, deze kunststof schacht wordt verbonden met de onderkant van de waterzak zodat de waterzak vanaf de onderkant wordt gevuld. De schacht is daarnaast voorzien van een uitvoer die op gelijke hoogte zit met de bovenkant van de waterzak. Op het moment dat de waterzak is gevuld loopt het water vanuit de schacht weer door naar de originele afvoerbuis en kan het teveel aan regenwater afgevoerd worden naar bijvoorbeeld een infiltratievoorziening.

Regenwaterzak in de kruipruimte

Hoe kan ik het water uit de regenwaterzak gebruiken?

De regenwaterzak wordt geleverd in combinatie met een binnenpomp. Vanaf de kunststof schacht wordt een aanzuigleiding gelegd naar de zelfaanzuigende centrifugaalpomp. Vanaf deze pomp loopt weer een persleiding naar de locaties waar het water gebruikt gaat worden zoals de toiletten, de wasmachine, buitenkranen en beregening. Op het moment dat één van deze gebruikspunten water vraagt slaat de pomp vanzelf aan en zorgt voor de benodigde hoeveelheid water. 

Is regenwater wel schoon genoeg om te gebruiken in de wasmachine?

Regenwater is van nature zachter dan drinkwater en daarmee heel goed geschikt voor vrijwel alle doeleinden waarbij het water niet wordt gedronken. Wel is het zo dat vanaf bijvoorbeeld het dak makkelijk vervuiling mee wordt genomen de afvoerbuis in. Vervuiling in de vorm van blad, zand en dergelijke mag niet in dit systeem komen. Zodoende wordt het regenwater vooraf gefilterd voordat het in de kunststof schacht en waterzak komt. Hiervoor zijn verschillende manieren zoals bijvoorbeeld een filter die in de regenpijpen geplaatst wordt. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van centrale filters die al het water filteren net voordat het in de schacht binnenkomt. 

Heb ik wel genoeg water voor een droge zomer?

Het lastige met het bufferen of opslaan van allerlei soorten producten is de hoeveelheid die nodig is. Dat is ook met regenwater het geval. Het is belangrijk om vooraf in te schatten hoeveel regenwater er hergebruikt gaat worden en welke droogteperiode u wilt overbruggen. Daarnaast is het zo dat dit systeem nooit droog komt te staan. Op het moment dat het niveau in de regenwaterzak beneden een bepaald niveau komt wordt deze bijgevuld met drinkwater. Uiteraard wordt niet de hele zak bijgevuld maar er wordt een klein deel bijgevuld zodat er weer voldoende water is voor een korte periode. Met behulp van een vlotter in de kunststof schacht en een mechanische afsluiter op de drinkwaterleiding gaat dit proces volledig automatisch en heeft u hier geen omkijken naar.

Krijg ik geen natte kruipruimte?

Regenwater opslaan in de kruipruimte

Een regenwaterzak systeem is erg veilig. De regenwaterzak zelf is gemaakt van het sterke materiaal EPDM, dit materiaal wordt ook gebruikt als vijverfolie en als dakbedekking voor platte daken. U hoeft zich er geen zorgen over te maken dat deze zak knapt en uw kruipruimte vol water komt te staan. Daarnaast is de regenwaterzak in combinatie met de schacht een gesloten systeem met overloopfunctie. In het geval dat er heel veel regen valt komt het water wel bij de kunststof schacht binnen, maar zal meteen doorlopen naar de infiltratievoorziening. Ook wanneer de vlotter onverhoopt niet zou werken zou de drinkwaterleiding kunnen blijven stromen, maar ook dit water gaat dan rechtstreeks naar de infiltratievoorziening. Geen reden om u zorgen te maken over een natte kruipruimte. 

Kan ik een regenwaterzak makkelijk zelf aanleggen?

Het compleet installeren van een regenwaterzaksysteem is geen hogere wiskunde. Het systeem is zo simpel mogelijk gehouden, maar het vraagt wel een goede voorbereiding om ervoor te zorgen dat het systeem zonder zorgen blijft werken. Een handige klusser kan hier wel mee uit de voeten maar zorg vooraf wel voor een goed en gedegen plan. Uiteraard helpen wij u hier graag mee, neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Ontdek meer in onze kennisbank