Je hoort het vaak: het heeft wel zoveel millimeter geregend! U hoort in de nieuwsberichten of bij de weersvoorspellingen die worden gedaan. Maar waarom wordt er eigenlijk gesproken over millimeters? En wat betekent dat dan concreet voor een dorp, een weg of voor uw tuin?
Millimeters regen
De hoeveelheid neerslag die valt of die verwacht wordt, wordt weergegeven in mm / millimeters. Wanneer er ergens iets valt lijkt het misschien logischer om dat weer te geven in bijvoorbeeld liters. Maar of er nu 1000 liter regenwater valt op een balkon of in een dorp maakt nogal een verschil. Vandaar dat het handiger is om te kijken naar wat er valt ten opzichte van de oppervlakte waarop het valt. Het gebruik van millimeters is dan een hele logische bij neerslag.
Makkelijk rekenen
Voor de opvang van regenwater willen we wel weer graag rekenen in inhoudsmaten, in liters dus. We willen namelijk graag weten hoeveel water we op kunnen slaan of op moeten slaan. Gelukkig is rekenen aan regenwater niet zo moeilijk. Het is namelijk zo dat wanneer er 1mm regen valt op 1m2 oppervlak dat overeenkomt met 1 liter water. Eenvoudig toch?
Belangrijke getallen
Bij het rekenen aan regen zijn wel een aantal getallen van belang. Zo is het handig om te weten hoeveel regen er in een periode valt. Met het veranderende klimaat zien we de hoeveelheid neerslag ook veranderen, daarbij is er bijna niets zo onvoorspelbaar als het weer. Er komen vaker hoosbuien voor en er zijn ook langer periodes van droogte. Toch zijn er wel wat richtinggevende getallen te geven. Zo valt er gemiddeld zo’n 850mm neerslag per jaar, per maand komt dat gemiddeld neer op zo’n 70mm.
Voor het gebruik van regenwater in de tuin is het ook belangrijk om te beseffen dat er in de zomer veel meer water wordt gebruikt door verdamping van de planten. In de winterperiode is de verdamping bijna nul. Aan het begin van het groeiseizoen verdampt er zo’n 1,5mm per dag (= 45mm per maand) en in de zomer loopt dat op naar 3mm per dag terwijl het op hele warme dagen nog verder oploopt. Uiteraard is dat ook weer afhankelijk van het soort plant / begroeiing / bodembedekking in de tuin.
Berekening opslag regenwater
Voordat u een opslag van regenwater plaatst zoals een regenton, een regentank of een ondergrondse watertank, is het verstandig om eerst te gaan rekenen. En dat rekenen is niet zo heel moeilijk.
Voorbeeld 1
Heeft u bijvoorbeeld een tuinhuis met een dak van 5 x 5 meter dan heeft uw dak een oppervlakte van 25m2. Wanneer het 10mm regent heeft u dus 25 m2 x 10mm = 250 liter regenwater wat van dit dak afkomt. Dat betekent dat een regenton van bijvoorbeeld 200 liter best wel snel gevuld is.
Voorbeeld 2
Wilt u bijvoorbeeld meer water opslaan met een ondergrondse regenwatertank? En denkt u dat u wel een tank van 10.000 liter kwijt kunt? Bereken dan de oppervlakte van uw dak en reken terug hoeveel regen er moet vallen voordat de tank vol zit. Stel dat uw woning 6 x 10 meter is, dan heeft uw dak een oppervlakte van 60m2. Voordat een tank van 10.000 liter vol zit moet het dus 10.000 gedeeld door 60 = 167mm regenen. Dat betekent dus snel twee tot drie maanden regen voor de tank helemaal is gevuld.
Berekening infiltratie regenwater
Ook wanneer u regenwater wilt infiltreren is een berekening vooraf verstandig. Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe woning bouwt is zo’n berekening vaak nodig, maar ook bij een aanbouw, veranda of iets dergelijks. Gemeenten hanteren voor infiltratie vaak vaste normen. Stel dat u een buitenverblijf van 5 x 8 meter plaatst heeft u een dakoppervlak van 40m2. Wanneer de gemeente een norm van 60mm heeft voor de infiltratie betekent dit dat u 40 x 60 = 2400 liter regenwater moet kunnen bergen of infiltreren. Dat betekent dus een behoorlijk gat met infiltratiekratten in de grond!
Wij rekenen graag met u mee
Rekenen aan regen en water is in de basis niet zo moeilijk. Toch zijn er nog wel meer factoren waar soms rekening mee gehouden moet en kan worden. Hoeveel water is er bijvoorbeeld nodig om een droogteperiode in de tuin te kunnen overbruggen? Of hoeveel water gebruik ik precies als ik ook met regenwater mijn toilet wil gaan spoelen? Voor dit soort vragen hebben wij een handig rekenmodel beschikbaar die bij ons is op te vragen. Neem via onderstaande button contact met ons op!