Vlinders, bijen, vogels en wormen: stuk voor stuk zijn deze dieren belangrijk voor je tuin. Hoe meer leven er in je tuin krioelt en bloeit, hoe beter. Wat kun je zelf doen om van je tuin een levende, biodiverse tuin te maken?
Wil je niet meteen Stip Hoveniers inschakelen om je tuin aan te pakken maar wil je zelf de handen uit de mouwen steken met wat kleine, eenvoudige aanpassingen? Heel goed; we geven je 10 tips.
1. Zorg voor huisvesting voor nuttige dieren
Een levende tuin is aantrekkelijk voor veel dieren. Deze dieren hebben echter ook een onderkomen nodig waardoor ze zich welkom voelen in je tuin en blijven terugkomen. Denk hierbij aan het maken en plaatsen van nestkastjes, insectenhotels en een egelhuisje. De verschillende dieren die je kunt aantreffen in de tuin, dienen allemaal een ander doel.
Wil je weten wat hun nut is en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze naar jouw tuin komen? Lees dan hier verder.
2. Weg met de tegels
Om meer biodiversiteit in je tuin te creëren is het belangrijk om minder tegels in je tuin te hebben liggen. Wanneer je een deel van dit grijs vervangt door levend groen, hebben insecten, vogels en kleine dieren meer ruimte en wordt hun leefgebied groter. Daarnaast maak je je tuin hiermee meer geschikt voor het wisselende klimaat. De grond krijgt meer ruimte om regenwater op te nemen, het water blijft meer in de tuin en planten koelen de omgeving af.
3. Maak van je levende tuin geen museum
Een levende tuin is een tuin waarin wordt geleefd. Niet alles hoeft direct opgeruimd en netjes gemaakt te worden. Laat afgevallen takken, herfstbladeren en snoeiafval gerust liggen. In deze ‘rommel’ leven namelijk veel dieren. Vogels zoeken er naar eten, insecten zoeken er beschutting en voor een egel is het een plekje om in te overwinteren.
Je kunt afval uit je tuin ook gebruiken om een stapelmuurtje van te bouwen. Je kunt hierbij denken aan bakstenen, houtblokken, bladeren en takken.
4. Maak een composthoop
Het afval vanuit je tuin en GFT afval kun je prima gebruiken om een composthoop van te maken. na verloop van tijd kun je deze compost gebruiken om je tuin mee te bemesten. De hoop zelf biedt een prima thuis voor hommels, egels en de spitsmuis.
5. Kies voor inheemse platen
Nederlandse insecten zijn voor het leggen van eitjes en qua voeding afhankelijk van Nederlandse planten. Hierbij hebben we het dan over planten die van nature in een bepaald gebied voorkomen. Wanneer je je levende tuin inricht met mooie bloemen, planten en bomen, probeer dan zoveel mogelijk te kiezen voor inheemse soorten. Hiermee stimuleer je de terugkomst van insecten in jouw tuin en bied je daarnaast onderdak en schuilplaatsen voor allerlei dieren. Daarnaast is het belangrijk om veel verschillende soorten planten in je tuin te zetten. Elke plant trekt weer een ander soort insect aan waardoor de biodiversiteit in jouw tuin logischerwijs ook groter wordt. Wanneer je in je tuin in elk seizoen bloeiende planten hebt staan, zullen er het hele jaar dieren in je tuin verblijven. Ze vinden zo immers in elk seizoen voldoende eten!
6. Vergeet de bomen en struiken niet
Naast bloeiende bloemen en planten in je tuin, is het ook van belang om in een levende tuin na te denken over het planten van bomen en struiken. Deze bieden bescherming, zorgen voor broedplekken en zorgen voor voedsel. Fruitbomen geven zelfs dubbel voedsel: eerst geven ze bloesem voor de bijen, vlinders en andere insecten en daarna zorgen ze voor vruchten en zaden waar de vogels op af komen.
In een kleinere tuin is uiteraard niet altijd plaats voor een boom maar misschien is er wel plaats voor bijvoorbeeld een haag van heesters? Besheesters zoals de vuurdoorn, roos, hulst en meidoorn zijn heesters die na de bloei bessen en andere vruchten geven, ideaal voor de dieren in je tuin.
7. Creëer een geveltuin of groen dak
Een huis wat gelijk grenst aan de stoep is uitermate geschikt om een geventuintje bij te maken. Je haalt eenvoudig een paar tegels weg en vult deze met bloemen en planten. Een geveltuintje draagt bij aan een meer klimaatbestendige omgeving; eigenlijk hetzelfde als geldt wanneer je je achtertuin minder grijs maar meer groen maakt. In een stedelijke omgeving biedt het meer ruimte aan vogels en insecten en daarnaast biedt het verkoeling op warme dagen. Hoe meer huizen in de buurt dit aanleggen, hoe groter het effect zal zijn.
Voor de aanleg van een sedumdak geldt hetzelfde. Lees hier meer over de soorten daken die er zijn en welke voordelen een groen dak biedt.
Gemeentes geven vaak subsidie voor het groener maken van je huis. Kijk op Groenesubsidiewijzer of jouw gemeente subsidie geeft.
8. Leg een vijver of paddenpoel aan
Water brengt leven in je tuin en verhoogt de biodiversiteit. In de vijver leven allerlei dieren zoals kikkers, libellen en waterinsecten. Voor de andere dieren in je tuin is het een plek om te drinken of in te baden. Een goede vijver heeft verschillende dieptes en glooiende randen. Gebruik ook in de vijver inheemse planten.
9. Adopteer een stukje groen
Deze tip is er niet direct eentje voor in je eigen tuin maar wel eentje om bij te dragen aan het vergroenen van je woonomgeving. Een boomspiegel is een stukje groen rondom een boom die in de stoep staat. Deze ruimte rondom de boom wordt bewust niet dicht getegeld zodat de boom voldoende water kan opnemen. Meestal is dit een zanderige, kale plek waar honden en katten hun behoefte doen. Het is dé aangewezen plek om groen toe te voegen in jouw straat. Hou de stam van de boom vrij en zaai bloeiers in met biologische zaden. Als je liever plantjes poot, graag dan voorzichtig om de boomwortels niet te beschadigen. Zorg voor inheemse bloeiers waar bijen en insecten op af komen. Informeer bij je eigen gemeente of je in jouw buurt zo’n boomspiegel kunt adopteren.
10. Kies voor biologisch
Het lijkt misschien een open deur, deze tip. Uiteraard werken wij als duurzame hovenier met duurzame materialen en biologische planten. Zaden, bloemen en tuinplanten die je in regulieren tuincentra koopt zijn doorgaans bespoten met bestrijdingsmiddelen. deze middelen worden gebruikt om ziekten te voorkomen bij een plant zodat deze er mooi en fraai uitzien. Maar deze middelen zijn niet goed voor het dierenleven. Wil je je tuin levend maken en houden, wil je er zeker van zijn dat je de insecten, dieren en het bodemleven gezond houdt in je tuin? Werk dan met biologische zaden planten en grond. Deze zijn herkenbaar aan het groene logo van het Europees biologisch keurmerk.