Welkom! Open Bedrijven Dag 25 mei!

Regenwater hoort in je eigen tuin

Regenwater is in veel plaatsen een probleem. Vooral wanneer het met grote hoeveelheden tegelijk komt. Daarom worden steeds meer huiseigenaren verplicht om zelf maatregelen te nemen. Dit bleek uit een onderzoek van Rioned waar onder meer de NOS over berichtte. Of het fair is dat huiseigenaren daar toe verplicht worden weet ik niet, maar feit is wel dat zij op diverse manieren een bijdrage kunnen leveren.

Water hoort bij de tuin

Een leven zonder water is niet voor te stellen. Daarom moeten we zuinig zijn met water en het juist voor onszelf en de natuur gebruiken. In een tuin past water daarom ook goed, het zorgt bijvoorbeeld voor vogels, libellen en vlinders. En wie herkent niet het rustgevende gevoel van kabbelend water? Daarom een paar tips om water in de tuin te integreren:

Tip 1: Geef water de ruimte

Water kan niet makkelijk weg als alles vol met tegels ligt. Maar in een tuin waar gras is of waar planten staan kan regenwater makkelijk in de grond zakken. Al het water wat hierdoor al in de grond zakt blijft niet op het terras staan. Hierdoor ontstaat er minder snel overlast en overstromingen bij veel water.

Tip 2: Vang regenwater op

Wie houdt nou niet van gratis? Wanneer je regenwater opvangt heb je gratis water om de tuin te besproeien en de auto te wassen! Koppel dus de regenpijp af en vang regenwater op in een regenton. Of vang het op in een schutting met de Rainwinner. Zo is er geen kraanwater nodig, bijkomend voordeel is dat regenwater ook niet zorgt voor een ‘koude douche’ bij planten. 

Tip 3: Integreer water in de tuin

Houd water niet buiten de tuin maar neem het er juist in op! Plaats bijvoorbeeld een waterelement. Dit is niet alleen gezellig in de tuin, het trekt ook bijvoorbeeld vogels aan. Ook overtollig regenwater kan in de vorm van een waterloop makkelijk teruggebracht worden in de tuin. Maak water niet tot een vijand, maar tot je vriend! 

Water en meer

Water hoort bij de levende tuin. Wil je weten hoe jouw tuin nog meer levend wordt? Kijk dan ook eens op www.delevendetuin.nl voor meer info!

Ontdek meer in onze kennisbank