Wij hebben een nieuwe vacature. Bekijk hem snel!

Voorkom wateroverlast

Steeds vaker zien we de beelden langskomen of lezen we het in de krant: Langdurige buien, veel regen in korte tijd op één plek met als gevolg: wateroverlast. Dit zijn inderdaad weersituaties die we vaker mee gaan maken en waar we ons dus op voor moeten bereiden. Maar hoe doen we dat?

Voorzorgsmaatregelen

Goed voorbereid zijn is belangrijk. Daarom nemen mensen allerlei voorzorgsmaatrelegen zodat het water niet in de woning kan komen. Een voorraadje zandzakken in de schuur, een extra plank of een verhoogde stoep waardoor het water niet meer het huis in stroomt. Begrijpelijke maatregelen voor mensen die iedere keer weer geplaagd worden door wateroverlast. En erg verstandig als je zelf geen invloed hebt op de toestroom van het water. Maar helaas ook maatregelen die het probleem alleen maar stoppen en vaak verplaatsen naar andere locaties. Oplossingen zijn het niet…

Oplossingen

De regenbuien worden steeds extremer en de neerslag hoeveelheden groter. Er zijn dus oplossingen nodig om de hoeveelheden te beperken. Wanneer alle tuineigenaren voorkomen dat er minder water op de openbare weg komt hebben we minder wateroverlast in het dorp of de stad.

  • Tip 1: Sla het water op. Regenwater wat je op kunt slaan stroomt  niet naar de weg. Sluit bijvoorbeeld een regenton aan op je regenpijp of plaats een Regenwaterschutting. Een kleine investering met groot resultaat! En de planten in je tuin hebben dit bewaarde regenwater veel liever dan leidingwater.
  • Tip 2: Hou het vast in de tuin. De tuingrond kan heel veel water zelf verwerken. Zorg daarom voor voldoende groen in de tuin want overal waar geen tegels liggen kan het water zo de grond in zakken. En als je genoeg groen hebt kan het water van de tegels ook prima de tuin in, de grond kan dat makkelijk aan!

 

Deze tips zijn natuurlijk nog veel verder uit te werken. Denk bijvoorbeeld aan een natuurlijke vijver die gevoed wordt door de regenpijp, een groendak op de tuinschuur en het gebruik van infiltratiekratten in de grond. Maar de kern is: sla water op het hou het vast!

Ontdek meer in onze kennisbank